22 juli 2024

Van oude nieuwe muziek naar nieuwe muziek

UK Apachi & Shy FX – Original Nuttah 1994

Begin van de 90’s werd in de Britse elektronische muziekscene de term ‘Jungle’ voor het eerst gebruikt. Snelle ‘breakbeats’ en het gebruik van ‘The Winstons Amen Break’ was typisch. De muziekstijl verenigde Reggae en Jamaicaanse muziek.

“Original Nuttah” was het derde of vierde nummer dat producer ‘Shy FX’ uitbracht en het werd één van de visitekaartjes van de Junglestijl. Vocalist ‘UK Apachi’ leverde een onnavolgbare stijl van toasten/rappen en chanten af over een combinatie van samples en -uiteraard- de ‘Amen drumbreak’ van The Winstons. Het werd de eerste Drum & Bass/Jungle track die de Britse hitparade binnenkwam, de hoogste positie was nummer 39 op 1 oktober 1994.

Hergebruik van muziek en filmdialoog

Gangsta Kid

Op de begin 1994 uitgebrachte track (12 inch vinyl catalogus nummer SOUR 004) “Gangsta Kid” gebruikte Shy FX al een sample uit de film ‘Goodfellas’

 

Sample uit de film ‘Goodfellas’ en de versie in de track ‘Gangsta Kid’

 

evenals de ‘Cypress Hill – I Wanna Get High’ intro sample.

Cypress Hill – I Wanna Get High sample en gebruik  in ‘Gangsta Kid’

Original Nuttah

‘Original Nuttah’ werd later in 1994 uitgebracht (12 inch vinyl catalogus nummer SOUR 008) en daar is een andere sample uit de film ‘Goodfellas’ gebruikt.

Sample uit de film ‘Goodfellas’ en de versie in de track ‘Original Nuttah’

Hier is opnieuw de ‘Cypress Hill – I Wanna Get High’ intro sample.

Cypress Hill – I Wanna Get High sample en gebruik  in ‘Original Nuttah’

UK Apachi

Toaster/Rapper UK Apachi gebruikte een interpretatie van Anthony Red Rose – Tempo in tekst en melodie voor ‘Original Nuttah’

Sample van Anthony Red Rose’s track ‘Tempo’ en de versie in ‘Original Nuttah’

en hij gebruikte een interpretatie van Anthony Red Rose – ‘Under Me Fat Thing’

Sample van Anthony Red Rose’s track ‘Under Me Fat Thing’ en het vergelijkbare deel in ‘Original Nuttah’

Beide songs van Anthony Red Rose werden uitgebracht in 1985.

Uniek

De “Original Nuttah” compositie is uniek, de eerste algemeen bekende ‘Jungle’ track en een deel van het succes komt door het gebruik van echt goede samples van ‘oude’ muziek. Het gaat nog dieper. De gesamplede track “I Wanna Get High” van Cypress Hill bevat zelf 4 andere tracks  en de song “Under Me Fat Thing” van Anthony Red Rose is een cover van Yellowman’s song met dezelfde titel. Beide tracks (Red Rose and Yellownman’s lied) sampled “Under Me Sleng Teng” van Wayne Smith.

 

• Goodfellas is een film, gemaakt door Martin Scorsese en uitgebracht in 1990. De film gaat over Amerikaanse gangsters en is een overname van het boek ‘Wiseguy’ van Nicholas Pileggi.

• Cypress Hill is an Amerikaanse Rap crew uit LA, beroemd voor het maken van songs over ‘wiet’ roken.

• Anthony Red Rose is een Jamaicaanse ‘Sing-Jay’ een artiest die een combinatie van ’toasten’ (een voorloper van rappen) en zingen maakt op het ritme van het lied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *