12 september 2021

The Winstons – Amen Brother

Van traditional naar uniek

B kant bevat belangrijke break

In 1969 bracht muzikaal gezelschap The Winstons een single uit waar een break op staat die muziekgeschiedenis schreef. The Winstons was een Amerikaanse Funk en Soul band afkomstig uit Washington DC. Met religieuze inslag en muzikanten van verschillende afkomst en kleur. De A-kant van de single “Colour Him Father” is onbelangrijk, het gaat om de andere kant. Daarop staat “Amen, Brother” en dat nummer bevat DE DRUMBREAK.

The Winstons – Amen, Brother: drumbreak

Deze single is een Nederlandse uitgave met fotohoes waarop de band afgebeeld staat

Acht maten zonder andere instrumenten. Sommigen claimen dat drummer Gregory C. Coleman bijna een fout maakte en deze op onnavolgbare wijze herstelde. Meesten vinden dat het solostukje gepland was. Iedereen is het er over eens dat het uniek is. En ook perfect te samplen in de tijd van de eerste samplers.

Eén van de meest gebruikte drumbreaks ooit

The Winstons – Amen, Brother: drumbreak vertraagd

Ultimate Breaks & Beats Street Beat Records – SBR 501 1996 reissue

In 1986 kwam de eerste Ultimate Breaks & Beats uit, een vinylplaat die tracks bevat met drumbreaks die door DJ’s en producers gebruikt kunnen worden. De producer van deze plaat vertraagde de drumbreak van The Winstons’ Amen, Brother.

Ultimate Breaks & Beats Street Beat Records – SBR 501 2003 reissue, double vinyl

Het was meteen een break met potentie. Om ‘live’ aan elkaar te draaien (backspinnen).

 2003 reissue label met misdruk layout op het derde lied “Amen, Brother”

Ook kwam in die periode de eerste sampler op de markt. Het gevolg was dat de zogenoemde ‘Amenbreak’ al snel in Hip Hopproducties terechtkwam.

Waarna de nieuwe lichting electronische muzikanten en producers het origineel er bij namen en de drumbreak op het juiste tempo sampleden. Vervolgens werden de drums uitgangspunt voor het ontstaan van Jungle & Breakbeat muziek.

Coverversie en sample

Het nummer “Amen, Brother” is een eeuwenoud religieus lied, in deze versie een gospelsong. De interpretatie voor deze specifieke uitvoering vertoont grote overeenkomsten met “We’re A Winner” van The Impressions. Gregory C. Coleman drumde in beide formaties.

Meer informatie

Er is veel geschreven over deze break en over de muzikanten die de single opnamen. Typ The Winstons – Amen break in het zoekvenster van je browser en geniet van de resultaten!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *