WAT IS JE FAVORIETE ALBUM

Favoriete plaat

in de uitzending bij Erik Lemmers/ Rtv Rijnmond’s Middag Aan De Maas radioprogramma

favoplaat2

Als muziekliefhebber en DJ ben ik in de positie om vele soorten muziek te mogen laten horen. Zelfs als ik platen koop of liedjes bespreek met ervaren muziekmensen dan komt naar voren dat ik van verschillende muziek hou. Dat doe ik niet om apart te zijn, ik kan er niets aan doen.

Door de jaren heen zijn mensen verbaasd dat ik bij een Punkconcert platen laat horen, de dag er op commerciele muziek draai voor een veeleisend publiek en dan de middag er op Soul en Jazz opzet bij een ‘Lifestyle market’ of in een café.

Afgelopen zaterdag draaide ik op een platen- en singles beurs met vooral singles die ik kort van tevoren uit de verkoopbakken selecteerde. Van 80’s New Wave naar 60’s R&B, Reggae Dancehall uit de 2000’s en dan eind 70’s NeoRockabilly. Samengevat om niet af te dwalen van het verhaal.

Een favoriete plaat is meestal van vroeger, als je jong bent ervaar je een plaat anders

De plaat die bij liefdesverdriet is voor jou op maat geschreven, gaat dus niet over de aangereden hond die de liedjesschrijver bezingt. Op Radio Rijnmond is het niet te doen om The Exploited met “Punk’s Not Dead!” te laten horen, het is ook niet mijn beste punknummer bedenk ik me. The Cure met “The Holy Hour” is niet representatief voor mijn smaak en stemming in het leven, begrafenismuziek is het meer. Art Blakey & The Jazzmessengers met “Blues March” - live in Paris 1957 valt af want dat bedenk ik in verband met mijn muzikale opvoeding thuis. Dan valt dus ook Chicago met “25 Or 6 To 4” af. Grafitti 6 “Stare Into The Sun” was het laatste liedje wat vriend en DJ-partner Ron Miller beoordeelde voor zijn dood. De emotie is sterker dan het liedje in dit geval. Dan een nummer wat me altijd zal blijven bezighouden: Stan Ridgway - "The Big Heat". Dat maar doen dan?

Nieuw inzicht: het moet ook gaan nog over een favoriet album… Ai nog lastiger. Radiohead - “Computer A” uit 1997 is een goede. We speelden met mijn band The Fuzzbrats in hun voorprogramma, misschien telt dat mee. Valt gelijk weer af. Er is een verzamelcd die echt bijna kapotgedraaid is thuis samen met vrouw en vriendin Marjan in de tijd dat je nog een cd opzette en die helemaal afluisterde. Het is afkomstig van een magazine waar ik verder nooit van gehoord heb, de cd was los te koop bij de platenwinkel. Warp Magazine Presents Almost Forever en komt uit 1998. Een verzamelaar kan geen representatieve track brengen is mijn oordeel. Valt ook af.

Hip Hop? Er is de plaat van LL Cool J - “I Can’t Live Without My Radio” uit 1985. Die plaat was de start van mijn liefde voor dit genre. Samples, drumcomputer en een kapotharde rapper. Dat album kreeg ik op tape van een schoolgenoot. Hij had het bandje met te hoog volumeniveau opgenomen. Alle muziek was overstuurd, de stem bijna niet. Op deze manier was het helemaal geweldig voor mij. Beetje punk-achtig. Een half jaar later hoorde ik die plaat zoals hij hoorde, dat viel tegen. Valt ook af.

Dan komt er een plaat binnen die het wordt. Restless - “Do You Feel Restless?” uit 1984. Neorockabilly. De plaat bevat het nummer "Here I Am" die ook als remix/ dubversie op de plaat staat. Dat is wat ik geweldig vond en nog steeds vind. Een alternatieve versie, meestal bedoeld voor de dansvloer. Daar komen interesses samen. Voor de NeoRockabilly scene gewaagd, die houden aan standaarden vast en een dubversie staat niet in het boekje. Zo de keuze is gemaakt.

Ineens schiet Urban Dance Squad - “Mental Floss For The Globe” te binnen. Een plaat die helemaal compleet is. Elk liedje klopt. Een in die tijd (want 1989) ongehoorde combinatie van Rock, Funk en Hiphop. Compleet met scratcher. Bands als Rage Against The Machine zijn begonnen nadat ze UDS hoorden af zagen spelen. Ze zaten in dezelfde wereldwijde muziekstroming als Red Hot Chilli Peppers, Living Colour en Fishbone. Dat voor Nederlanders, fantastisch.

Ga ik mijn inzending nog veranderen? Nee, voor nu laat ik het zo. Over een uur schiet me weer een plaat te binnen die de titel ‘Favoriete Plaat’ verdient in mijn optiek. Die van Claw Boys Claw bijvoorbeeld, "With Love From The Boys". Of The Specials, de plaat zonder titel waarmee mijn muziekavontuur begon...


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2019 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS