HERGEBRUIK VAN DE VIJFDE SYMPHONIE VAN BEETHOVEN

Waar ken je de melodie van…

Een luisteraar van het radioprogramma ‘Vraag Het De Bieb’ van Radio Rijnmond had een vraag over het liedje ‘When I Get You Alone’ van Robin Thicke.

Rollover

Zij wilde weten of het plagiaat is omdat de muziek identiek is aan de structuur die rapper A+ gebruikte voor zijn ‘Enjoy Yourself uit 1999.
Ze geeft verder aan dat het begin van het nummer al eerder gebruikt is door ondermeer de formatie ELO en of het origineel van Beethoven is.

Een leuke vraag met een uitgebreid antwoord. Er zitten inderdaad stukjes muziek in verwerkt wat te herleiden is naar de ‘Vijfde Symfonie’ van Beethoven. Verder is het interessant dat de klassieke muziek van Beethoven minimaal tot inspiratie leidt om nieuwe muziek te maken.

Aanknooppunt 1

‘Roll Over Beethoven’ is een song geschreven door Chuck Berry en is in 1956 uitgebracht. Een verhaal gaat dat Chuck dit nummer schreef omdat zijn zus Lucy klassieke muziek speelde. Wat Chuck ging vervelen. Opzij Beethoven!

The Beatles hebben een bekende versie van dit nummer opgenomen in 1963.

Electric Light Orchestra ’s versie van ‘Roll Over Beethoven’ komt uit 1973. Het nummer duurt op de plaat 8 minuten en 16 seconden. Het begint met het begin van ‘Fifth of Beethoven’ als intro. Verder komt de symfonie terug in het eerste solodeel en het outtro. De single versie is een stuk korter, namelijk 4:35. Tá-tá-tá dááá…

Aanknooppunt 2

Walter Murphy baseerde zijn versie uit 1976 op ‘Beethoven’s Vijfde Symphonie’. De term ‘The Fifth’ is een verwijzing naar een specifieke hoeveelheid vloeistof die zit in een bepaalde maat flessen voor sterke drank.

In 1999 bracht rapper A+ zijn single ‘Enjoy Yourself’ uit, waarvan de melodie gebaseerd is op de sample van Walter Murphy’s ‘A Fifth Of Beethoven’.

Robin Thicke gebruikte in 2001 een sample van ‘A Fifth Of Beethoven’ van Walter Murphy’s discoklassieker voor zijn song ‘When I Get You Alone’. De credits staan op naam van Murphy/ Thicke.

In 2009 kwam van Walter Murphy’s song een geweldige remix uit van de Belgische superhelden van Soulwax.
Het mooie is dat ik dit nummer twee jaar geleden draaide op een feest en dat een jongeman geen van de versies kende maar het zo’n goed nummer vond…


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2018 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS