GODFREY DANIEL - TAKE A SAD SONG

Doo Wop versies van bekende nummers

Een muziekvriend (Jeroen van de Beek) die platen in- en verkoopt komt eens in de zoveel tijd langs bij mij thuis met platen en singles. Wetende dat ik vooral versies van nummers zoek entertaint hij mij met het draaien van platen die ik vervolgens probeer te herkennen.

Dat dit vermakelijk is moge duidelijk zijn. Ik ga er voor zitten terwijl hij mijn dj booth thuis overneemt. Sommige songs herken je direct, anderen plaats je moeilijk en een deel helemaal niet. Er zijn zeker ook nummers waarvan ik het origineel niet ken, ondanks mijn opgebouwde kennis van zaken. Het leren kennen van populaire muziek houdt nooit op.

Dan komt de plaat die ik hieronder ga bespreken op de draaitafel terecht. Hij draait nummer twee van kant één. Het is Doowopmuziek, onduidelijk welk origineel achter deze versie schuilgaat. Concentreren, meestal is er een moment dat het duidelijk wordt. Dan het ongeloof: is het echt een versie van Sly And The Family Stone’s “Dance To The Music”? Waah! Dit is goed materiaal. Uitstekend zelfs. Welke act voert dit uit.

Luister door op deze tekst te klikken naar de track

Godfrey Daniel. Mij onbekend. Op zoek via internet vind ik uit dat het een conceptalbum betreft, waarschijnlijk met leden van de band The Amboy Dukes. Dat is de band waar Ted Nugent mee begonnen is in 1963. De combinatie doet mij de wenkbrauwen fronsen. De muziek waar Ted Nugent mee groot werd, harde rock, staat ver af van de sound van de plaat die nu al een tijd in mijn werkruimte afgespeeld wordt. Hoewel de eerdere muziek van The Amboy Dukes zowel R&B en Blues invloeden heeft alsmede het psychedelische Acidrockgentre vormgaf. Er is een bron die beweert dat Andy Soloman, de keyboardspeler en medezanger van The Amboy Dukes alle stemmen en muziek alleen opnam.

Terug naar Godfey Daniel’s album Take A Sad Song… Het album komt uit 1972 en is uitgebracht door Atlantic Records, een grote speler toendertijd als platenmaatschappij.Klassiekers als ‘Purple Haze’, ‘Proud Mary’, ‘Whole Lotta Love’ en ‘Honky Tonk Woman’ komen voorbij. Het album opent en sluit af met Hey Jude. Zelfs de tracks ‘Mercy, Mercy, Mercy’ van Joe Zawinul en ‘Them Changes’ van Buddy Miles staan er op.

Niet alle versies vind ik zelf geslaagd. Het nummer wat ik wil laten horen bij mijn ‘Cover & Origineel’ item van RTV Rijnmond’s Vraag Het De Bieb is wat mij betreft de beste. Ook de muziekvriend deelt die mening want hij liet me dit nummer horen en zo kennismaken met dit prachtige conceptalbum.

De term ‘Godfrey Daniel’ is een Brits eufenisme, een wijze om je uit te drukken zonder te schelden en toch je punt te kunnen maken. Het betekent ‘God Damn Them’ of ‘God’ op die manier en het is wel grappig om de bandnaam als zoekterm in te voeren op een internet-zoekmachine.

Deze plaat maakt mij duidelijk dat mijn ontdektocht (want het was geen zoeken) voorlopig niet voorbij zal zijn. Mooi zo.

De clip die ik hierbij plaats is een ander nummer van deze act, zowat het enige nummer wat te vinden is op internet. Deze 'Whole Lotta Love' uitvoering is ook al zo'n goede versie.


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2018 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS