20 juni 2021

Valerie

Het lied wereldberoemd gemaakt door Amy Winehouse

audio

luister naar een compilatie van 3 versies

The Zutons / Amy Winehouse (BBC Session) / Mark Ronson ft. Amy Winehouse

Of maakte het lied een beroemdheid van Amy? Het origineel van de Britse band The Zutons. Ze brachten het juni 2006 uit op single, het werd een top 10 hit in de UK maar deed niet veel buiten dat eiland.

In hetzelfde jaar was het wereldkampioenschap voetbal in Duitsland en de Britse zender ITV gebruikte onder andere een reggae-coverversie van Valerie als tune. Die versie is moeilijk te traceren, gemaakt door een mysterieuze St. Kitts Nevis en gedateerd op het jaar 1966…

Amy recorded a lounge version as bonus track for her ‘Back To Black’ album (released oktober 2006) and also made a version for BBC’s ‘Jo Whiley Live Lounge Show’ in 2007.

In oktober 2007 producer Mark Ronson

Amy nam een loungeversie op als bonustrack voor haar ‘Back To Black’ album (uitgebracht oktober 2006) en deed ook een versie  voor ‘BBC’s Jo Whiley Live Lounge show in 2007.

In oktober 2007 besloot Mark Ronson een album met soulcovers van gitaarsongs uit te brengen en samen met Amy nam hij Valerie nogmaals op. Dit werd de hitversie met de uptempo drums die meeste mensen kennen.

Meer trivia: de beat van Ronson’s productie komt van The Jams’ “A Town Called Malice”.

Alleen digitaal

Leuk detail is dat het nummer eerst alleen via digitale download beschikbaar kwam. Pas later, toen de nr. 1 positie was ingenomen, werd de hit op cd-single werd uitgebracht. Ook kwam het lied beschikbaar op 10 inch. De hieronder getoonde 7 inch is een bootleg, een illegale uitgave.

Valerie bouwde mijn huis

The Zutons zijn Amy dankbaar voor het feit dat, zoals de bandleden dat zeggen, ze een huis voor iedereen had verzorgd met haar versies.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *