20 juni 2021

The Verve vs The Music Bizz

‘You’re A Slave To The Money Then You Die’

(Deel van de tekst geschreven door Richard Ashcroft van The Verve voor “Bitter Sweet Symphony”)

Toen The Verve in 1997 hun bekendste nummer schreef konden de bandleden niet vermoeden in welke achtbaan van juridische situaties ze terecht zouden komen.

Producer Youth vertelt in een interview dat The Verve’s zanger en componist Richard Ashcroft de opnames van het nummer “Bitter Sweet Symphony” pas interessant begon the vinden toen de bekende sample met strijkers werd toegevoegd. 

Een klein stukje muziek met grote gevolgen

The Rolling Stones brachten “The Last Time” uit in 1965. Het bevat delen van de song “May Be My Last Time” uitgevoerd door The Staple Singers, uitgebracht in 1955.

audio

The Staple Singers / The Rolling Stones

Andrew Loog Oldham was de eerste manager en producer van The Stones. Hij creëerde een instrumentaal album onder supervisie van David Whittaker. Op dit album staat een instrumentale interpretatie van de Rolling Stones song “The Last Time”. Dit album is uitgebracht in 1965, hetzelfde jaar als de uitgave van The Rolling Stones.

audio

The Rolling Stones / Andrew Oldham

Zoekend naar uitbreiding vroeg Oldham de kiezelharde onderhandelaar Allen Klein om The Stones’ managementteam te  komen versterken. Klein stemde in en was vanaf dat punt manager van The Rolling Stones. Hij had andere manieren van zakendoen waardoor artiesten meer geld verdienden aan hun uitgaves maar ook rechten van songs deelden met -en soms kwijtraakte aan- deze slimme zakenman.

Dat gebeurde met “The Last Time”, de eerste’ zelfgeschreven hit’ van Jagger & Richard, het creatieve tandem van The Rolling Stones. Een belangrijk deel van dit verhaal. Het resultaat was dat Klein 9/24e deel, Richards/Jagger  9/24 en uitgever Westminster Publishing 3/24e deel van de rechten bezat (wie het overige 3/24e deel in bezit heeft is niet duidelijk).

De violen-strijkerssample die gebruikt werd is afkomstig van een instrumentale interpretatie van het Rolling Stonesnummer “The Last Time”, uitgevoerd op een album van Andrew Oldham, door een orkest onder leiding van David Whittaker.

The Verve

De violen-sample gebruikt door The Verve is afkomstig van The Andrew Oldham Orchestra – “The Last Time”. Ze sampleden 6 maten van Oldham and Whittaker’s versie van de song.

audio

Andrew Oldham / The Verve

Juridische zaken

Er is informatie over een afspraak met de juristen van The Verve met deels rechtereigenaar heer Klein, voor een 50/50 verdeling van de opbrengsten. Klein startte een rechtszaak meteen na de release van de song “Bitter Sweet Symphony”een rechtzaak over het feit dat er een groter stuk gesampled werd als was afgesproken. Wat niet weerlegd kon worden door de band en hun producer. Een rechtszaak werd voorkomen maar dit eindigde desastreus: The Verve raakte 100% van hun opbrengsten kwijt van de track. Jagger en Richards kwamen als songwriters bij de naam Ashcroft (the Verve) te staan bij verdere uitgaves.

Andrew Oldham spande ook een rechtszaak aan en kreeg jarenlang een deel van de opbrengsten, in totaal 1,7 miljoen dollar. Hij vond dat The Verve niet kon klagen omdat ze het nummer niet verzonnen hadden maar gebruik maakten van andermans werk.

Hoe het afliep

In 2009 overleed Alleen Klein. In 2019 werd een overeenkomst bereikt waardoor The Verve de rechten terugkregen. Klein’s zoon had, samen met de huidige manager van The Rolling Stones Joyce Smith, besloten een eind te maken aan deze onwenselijke situatie. Tot vreugde van Richard Ashcroft, de songwriter van The Verve. De rechten zijn vanaf 2019 dus terug bij The Verve. Echter krijgen zij niet het geld terug dat is verdiend over de periode 1997 tot 2019.

Tot slot

De teksten van het nummer gaan deels over geld:
“Cause it’s a bittersweet symphony this life
Trying to make ends meet, you’re a slave to the money then you die.”

Je zal maar weinig geld hebben als artiest, zo’n ongelofelijke wereldhit componeren en daar bijna niets aan overhouden in eerste instantie. Voor tweeëntwintig jaar lang…

Beide afgebeelde plaatuitgaven zijn Nederlandse persingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *