3 februari 2018

Tainted Lovestory

Tainted Love van Gloria Jones

De song die meeste mensen kennen van Soft Cell is een coverversie

Soulzangeres Gloria Jones was de eerste artiest die dit nummer uitvoerde in 1964. Het was de b-kant van de single “My Bad Boy’s Comin’ Home”. De plaat werd geen hit succes.

Britse DJ Richard Searle nam een exemplaar van de single mee uit Amerika in 1973 en speelde het voor zijn ‘Northern Soul’ danspubliek. Het werd een culthit en Gloria Jones nam het nummer opnieuw op in 1976, 12 jaar na de eerste opname.

In 1981 coverde Soft Cell het nummer en het werd een hit. De (toendertijd nieuwe) electronische muziek samen met het soulnummer was een goede combinatie.

Wie was het eerst met een versie

Er zijn mensen die claimen dat Neo-Rockabilly muzikant Dave Phillips het nummer bij optredens speelde rond 1980 en dat Soft Cell-leden David Ball en Marc Almond kennismaakte met dit nummer doordat ze een concert van Dave Phillips bijwoonden. Soft Cell bracht het nummer in 1981 op single uit, Dave Phillips in 1982. Wat verder natuurlijk niets zegt over wie het nummer eerder speelde uiteraard.

audio

Ik had wat lol met deze 3 versies, hopelijk kan je het invoelen

Gloria Jones / Dave Phillips & The Hot Rod Gang / Soft Cell

Ondertussen is het nummer door vele artiesten opgenomen. Bijzonder dat het origineel niet verder kwam dan een B-kantje van een single.

compilatie

Ik maakte een compilatie, 21 versies van de song samengevoegd.

Je kan het hier vinden, geniet er van!

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *