13 juni 2021

She’s Fine She’s Mine leidt tot You Don’t Love Me

Van Bo Diddley tot Rihanna

 

Compilatie

luister via deze link naar een compilatie met 22 versies van liedjes die direct verband hebben met de songs “She’s Fine She’s Mine” en “You Don’t Love Me”

Video

Ik maakte een video waarin het hele verhaal uitleg wordt.

Dawn Penn had wereldwijd succes met haar single “You Don’t Love Me (No, No, No)” in 1993

Dat lied was door haar origineel opgenomen en uitgebracht, getiteld “You Don’t Love Me”, in 1967. Origineel? Uhm…

Voordat Dawn Penn dat nummer voor het eerst opnam was het al een kleine hit voor Gene Thompson & The Counts in 1963 (hoewel het mogelijk is dat deze uitgave was opgenomen in 1966). Gene Thompson op zijn beurt maakte een grandioze R&B versie van Willie Cobb’s “You Don’t Love” uit 1960.En Willie Cobbs nam Bo Diddley’s “She’s Fine, She’s Mine”, opgenomen in 1955 als startpunt voor zijn song.

Laten we starten bij het begin

Bo Diddley – ‘She’s Fine, She’s Mine’ : 1955

Dit lied is de b-kant van Bo’s “Diddly Daddy” single uit 1955. Het startte coverversies en adapties van toen tot de moderne tijd. Uitvoeringen in de originele vorm kwam van artiesten in die dagen zoals Clarence Edwards (1960), The Pretty Things (1965) en John E Sharpe (1966).

Er zijn veel meer versies te vinden van verschillende kwaliteit, de ene veel beter dan de andere.

 

Willie Cobbs – ‘You Don’t Love’ in 1960

Willie hoorde iemand de volgende tekst zingen: ‘Oh, oh, oh, you don’t love me, yes I know’. In een zekere melodie. Hij begon dezelfde dag nog zijn nummer te schrijven. Zijn woorden en uitleg.

The Megatons – ‘Shimmy Shimmy Walk’ : 1962

Eén van de gitaristen van die sessie dat Willie Cobbs – “You Don’t Love” was Billy Lee Riley.Ook producer en eigenaar van Mojo Records. Hij maakte weer twee instrumentale versies van hetzelfde lied en noemde die “Shimmy Shimmy Walk, Part 1” en “Shimmy Shimmy Walk, Part 2”. Hij nam dit op met zijn band The Megatons in 1962. He nam ook de schrijvers-credits hiervoor, beweerde dat hij was de enige gitarist van de Willie Cobbs single sessie. Cobbs en pianist Eddy Boyd startten een rechtszaak met de vermelding dat het was hun compositie en dat gitarist Sammy Lawthorn de gitaarstukken had bedacht.

 

Gene Thompson and the Counts – ‘You Don’t Love Me’ :1963 (some say 1966… )

Van de uitgave van Gene Thompson & The Counts is geen informatie bekend. Zelfs het jaar dat het is uitgebracht is onzeker. Wat ik weet is dat deze versie in de buurt komt van de eerste Dawn Penn opname en dat deze versie het goed doet op de dansvloer.

 

Tommy Raye – You Don’t Love Me 1964

Een man die een versie uitbracht in 1964. He schreef zijn naam onder de Willie Cobbs versie maar dan weer niet op zijn eigen single… Zijn naam staat op de singleversies van Sonny & Cher en anderen. Waarschijnlijk heeft het te maken met het arrangement op deze uitgaven.

 

Dawn Penn – ‘You Don’t Love Me’ : 1967

Dawn Penn startte als studiozangeres in 1967  voor een periode die twee jaar in beslag nam. Ze nam op voor producer “Sir” Coxsone Dodd, bekend als de man die Studio One startte. Clement, zijn echte naam, naam Amerikaanse R&B muziek mee terug van zijn Amerikaanse reizen naar Jamaica om op zijn Soundsytems ten gehore te brengen. hij begon ook versies van deze nummers uit te brengen en Dawn Penn’s lied was één van die covervesies. Het was een lokale hit in Jamaica. Dawn verliet het land en de muziekindustrie in 1970.

 

Dawn Penn – “You Don’t Love Me (No, No, No)” : 1993

In 1993 voerde Dawn Penn ‘haar’ nummer uit live op het podium voor een verjaardagsvoorstelling ter ere van Studio One en het was een hoogtepunt van die avond, Het leidde tot opnames voor het Studio One tribute album van Steely & Clay genaamd “Play Studio One Vintage”. Dat was in hetzelde jaar als het tribuut. Dit leidde weer tot een singlerelease een jaar later, in 1993.

 

Nieuwe versies en samplegebruik

Nadat Dawn’s nieuwe uitvoering een wereldwijde hit werd waren er vele artiesten die versies uitbrachten, ook in andere talen. Of ze namen een sample. Mélaaz bracht een geweldige Franse versie uit in 1995, daarvoor gebruikte ze Dawn’s ‘originele’ 1967 versie. Eve (2001) Rihanna (2005) en Beyoncé (2009) voerden het nummer ook uit, met wisselend resultaat.

Lily Allen, Ghostface Killah en Usher zijn artiesten die verschillende stukken van het lied sampleden. Ed Solo & Deekline maakten een rammende Drum & Bass remix in 2013.

Afronden

Bo Diddley startte een eindeloze stroom versies van zijn song in 1955. Zoveel vertakkingen dat het onmogelijk is alle versie te noemen. De moeite waard is de versie van Ike & Tina Turner “You Don’t Love Me (Yes I Know)”. Ike was ook een pionier en muzikaal genie en Tina was een vertrekpunt voor leidende R&B en Rock & Roll zangeressen. The Allman Brothers Band gebruikten het lied als tribuut voor de in die tijd vermoorde saxofoonspeler King Curtis, gecombineerd met King’s “Soul Serenade”, op hun tour in 1971. Gary Walker van the Walker Brothersnam het nummer op en bracht het uit in 1966 en dat werd een hit in het Verenigd Koninkrijk. Thee Headcoats speelden een versie en bandlid Billy Childish maakte opnieuw een versie in 2008 met zijn tweede band The Blackhands.

Van Bo Diddley tot Rihanna, een aardige reis!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *