22 juni 2021

Rotterdam, de sample

‘Panic In Rotterdam’

In 1993 was ik in Spanje als deel van een groep jongeren van Rotterdam. We gingen met lokale jeugd voor een ritje met een auto. Een radiostation stond aan, speelde ‘uplifting house music’. De sample die herhaaldelijk in de mix zat is de sample waar dit artikel over gaat: het uitgesproken woord ‘Rotterdam’.

Er is een song met een acapella-intro dat veel gesampled is in hardere elektronische muziek. Die song is uitgebracht op een Amerikaans label en werd gemaakt door een Duitse producer. De sample bevat één woord: ‘Rotterdam’. Gebruikt in minimaal twee beroemde Rotterdam Gabberhouse tracks in de 90’s en meer recent nog door Crossover Hybrid act TDC Inc. in 2021.

De Rotterdam sample: Latex & W van den Berg / Bald Terror / Kuipkanjers / TDC Inc.

Origineel

Duits producer André Fischer maakte een track in 1992 genaamd “Panic In Rotterdam” en bracht dat uit onder de naam ‘Latex & W van den Berg’. Rotterdam was het middelpunt van de nieuwe en hardere elektronische muziek in die periode en meer musicmakers gebruikten de stadsnaam om mee te liften op die situatie.

Februari 2021 werd mijn aandacht getrokken door een toenmalig aankomende trackrelease. Na wat zoeken op internet, voornamelijk via Discogs en Bandcamp, kwam ik in contact met André. Hij was vriendelijk en repliceerde mijn mail direct.

Mailconversatie met André Fischer

Gesampled

DJ, Producer en platenlabels-eigenaar Paul Elstak bracht een track uit in 1993 onder de naam Bald Terror genaamd “Rotterdam” die deze sample bevat. Meerdere tracks van deze formatie gebruikt de sample.

Mailconversation with Paul Elstak

Producer en platenlabels-eigenaar George Ortega bracht een gabberplaat uit hetzelfde jaar onder de naam ‘Kuipkanjers’ met de Rotterdamse voetbalclub Feyenoord’s lijflied “Hand In Hand” genaamd “Hand In Hand Gabbers”.

Facebookmessenger conversatie met George Ortega

Samenloop

Latex & W van den Berg – “Panic In Rotterdam” was uitgebracht in 1992 op het Amerikaanse platenlabel Direct Drive Records. Zakenman George Ortega kocht dat label een tijd na die uitgave, in 1993 of 1994. Oprichter Jimmy Crash dumpte muziek na zijn religieuze bekering. Hij verkocht het label en stopte met muziek maken.

Twijfel

George geeft aan dat het niet onmogelijk is dat de ‘Rotterdam’ sample die hij gebruikt voor “Hand In Hand Gabbers” afkomstig is van een andere opname, mogelijk een Planet Core Productions plaat. ‘PCP’ was een platenlabel opgericht door DJ’s & Producers Marc Acardipane en Thorsten Lambard. Acardipane is een Techno- en Hardcoreproducer van de eerste generatie.

De zoektocht is aan, als die ‘Rotterdam’ sample wordt gevonden komt er een update.

Recent gebruik

In 2021 kwam de sample weer naar de oppervlakte. De Rotterdamse band TDC INC. gebruikt de sample in hun track “The Flames Decide Your Faith”.

Spotify speellijst (niet compleet)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *