9 januari 2017

Popunie Column 5 – The Fuzzbrats en Radiohead

Echt gebeurd

The Fuzzbrats als voorprogramma van Radiohead

Met The Fuzzbrats hebben we door de jaren heen heel wat avonturen beleefd en we stonden op vele podia

Als voorprogramma of als hoofdact. De band bestaat sinds 1993 en ik speel sinds 1995 mee. In dat eerste jaar gebeurde er zo ontzettend veel met de band, dat we daar nooit meer van zijn bijgekomen.

We namen een demo op, kregen een paar geweldige shows aangeboden en gingen naar Duitsland, Litouen en Letland op tour.
De bijzonderste show was wel openen voor Radiohead in Nighttown, 22 maart 1995. Harrie Hamelink scoutte onze band op een festival waar we speelden. Radiohead had veertien dagen daarvoor het meesterwerk (album) the Bends uitgebracht en was gigantisch aan het doorbreken. Of we de support act wilden zijn. Uhm… dacht het wel!

De soundcheck verliep chaotisch. Eén van onze bandleden had de kans waargenomen de videospeler te voorzien van een erotische videoband en die werd getoond op twee televisieschermen. Tom Yorke, (zanger van Radiohead) stond op een hoekje van het podium naar ons te kijken voor een tijdje en vond onze muziek ok. Zo vertelde hij ons later in de backstage, waar we ons best deden niet onder de indruk te zijn. Gitarist Jonny Greenwood kwam er bij staan. Hij deelde ons mee dat de porno die getoond werd niet bij ons optreden aan mocht worden gezet. Daar wilde ze niet mee geassocieerd worden.
Onze bassist is afkomstig uit Engeland  en was in zijn jonge jaren slager aldaar. Zijn bijnaam The Butcher deed hij eer aan door bij optredens flinke lappen vlees aan zijn stemknoppen te bevestigen. Daar had Tom weer een probleem mee. Hij weigerde na afloop van ons optreden het podium te betreden voordat stagehands het podium hadden schoongemaakt en de mogelijke vleesresten hadden weggepoetst.

Geen vlees, geen sex. Bijna Straight Edge. Zodra we opkwamen zagen we dat de zaal al vol zat, wat een geweldig gevoel veroorzaakte. Als zanger sta ik vooraan in de strijd en ik genoot. Het optreden verliep soepel en het publiek reageerde positief. Zouden bands als Radiohead beseffen dat ze zo’n mooie baan hebben? We speelden of ons leven er van af hing ieder geval. Na afloop stond ik backstage op adem te komen en Tom kwam naast me staan. Ik kreeg een goedkeurend knikje met het hoofd.
Nou is het zo dat zo’n naam op de band’s cv wel erg goed staat. Soms zelfs jaloersmakend. Alhoewel de straatpunks in Newcastle daar niet zo over dachten toen wij daar op tour waren in 2013. Bij het lezen van de bio hoorde ik een bevriende rauwdouwer mompelen: ‘Radiohead, wankers…’

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *