27 juli 2020

Popunie column 25 – Holland Pop Festival 1970 50 jaar jubileum

Holland Pop Festival, Kralingen of Rotterdam Pop bestaat 50 jaar in 2020

Rotterdam, centre of the universe

Schermafbeelding20200727om21.41.41

In 1970 was Rotterdam voor even het middelpunt van de aandacht in de wereld. Voetbalclub Feyenoord won de Europacup plus Wereldbeker en in het Kralingsebos vond het Holland Pop Festival plaats. Dit meerdaagse openluchtfestival werd vijftig jaar geleden gehouden in het Kralingse Bos van Rotterdam. Het festival was in Nederland het eerste in zijn soort.

Hoe het begon

Een festival dat door een samenloop van omstandigheden tot stand was gekomen. Twee getalenteerde mannen, Berry Visser en Georges Knap, kwamen samen en hadden een visie. Het avontuur ging voorspoedig van start. Ze werkten samen met vakmensen en boekten bekende bands die voor vermaak zorgden.

Dit festival stond aan de basis van veel ontwikkelingen. Die van de festivalcultuur in dit landje en ook het ontstaan van concertpromotor-bedrijf Mojo. Het belang van het festival voor liberaal Nederland reikte zelfs nog verder. Het gedoogbeleid op het gebied van softdrugs ontstond hier, het beleid wat in 2020 nog steeds grotendeels gehanteerd wordt.

De bands

Pink Floyd, Santana, The Byrds en Fairport Convention waren de grote namen waar het festival mee op de kaart gezet werd. Gevolgd door iets minder grote namen als Dr. John the Night Tripper, Tyrannosaurus Rex ( later T. Rex) en Soft Machine . Wat ook werd geboekt waren Nederlandse bands als Supersister, CCC. Folk & Blues Inc. en Ekseption. Zelfs Focus stond op de poster. De op het laatste moment toegevoegde Mungo Jerry bleek een schot in de roos voor het festivalpubliek.

Hoofdzaak of bijzaak

Muziek was niet per sé de hoofdreden om naar het festival te gaan. Zo blijkt uit gegevens van het toenmalige ministerie van Cultuur, Recreatie en Maatschappelijk Werk, die tijdens het Holland Pop Festival sociologische onderzoeken liet uitvoeren.

1100 Bezoekers werden ondervraagd. Journalist de Kool van het NRC schreef destijds: “Bij deze gesprekken was duidelijk geworden dat de muziek maar één van de redenen was voor de komst naar het festival. Men kwam om al die mensen, om de sfeer. Een deel van de ondervraagden had weinig benul van de bands die op het programma stonden, en voor zover dat er wel was, bleek toch de muziek als reden vaak op de tweede of derde plaats te komen”.

Rotterdamse cultuur

De Rotterdamse stichting Dig It Up houdt een expositie over het festival in dit jubileumjaar. Dig It Up houdt zich bezig met het naar boven halen van Rotterdamse culturele geschiedenis, in dit geval het ‘Kralingen’ festival. Door middel van oproepen in kranten en op social media werd gevraagd verhalen, foto’s en film in te leveren die ‘op zolder’ of ‘in de berging’ liggen te verstoffen. Een geslaagde missie.

Ondergetekende is projectleider van de Holland Pop Festival expositie. Mijn eerste opdracht voor deze onderneming. Door Corona-maatregelen is uiteindelijk alleen een relatief kleine foto-expo mogelijk in de hal van de Centrale Bibliotheek Rotterdam en zijn de etalages van de galerieruimte van Dig It Up (Schiedamsdedijk 62a) ingericht als expositie. Met foto’s en monitoren met beeld en informatieve teksten. Verder is een nieuwe site klaargemaakt voor de digitale expositie.
Klik hier voor meer informatie over de digitale expositie van stichting DIG IT UP

Muziekweb

De Nederlandse bibliotheek heeft een muziekafdeling genaamd Muziekweb, gevestigd in Rotterdam.
Ik verricht werkzaamheden op freelance basis. Voor hen schreef ik een stukje met twintig muziekvoorbeelden van optredende bands.
Klik hier voor het verhaal op de site van Muziekweb en de muzieklijst

Zijn jouw ouders, ooms & tantes naar Kralinge bos gegaan het weekend van 26-27-28 juni van 1970? Vertel ze dan over dit initiatief, misschien hebben ze nog foto’s liggen ergens ‘op zolder’. Of herkennen ze zichzelf of vrienden op de vele foto’s die op de website en de exposities staan. Mocht dat laatste het geval zijn, zouden ze dan een mailtje met informatie willen sturen aan contact@digitup.nl ?

Interview met de organisatoren

Voor een samenwerking van stichting DIG IT UP en RTV Rijnmond heb ik een interview gehouden met organisatoren Berry Visser en Georges Knap. Mijn idee was om platen te draaien die de heren aan hadden gedragen. Gekozen uit materiaal van bands die speelden op het festival en die Berry geboekt had.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *