21 april 2020

Popunie column 24 – Verleden, heden en toekomst 3

Een show met Originelen, Versies en Samples

vervolg op columns 
1. Zaterdagmiddag draaien Rotown en 
2. Van Dansvloeren naar Radio Rijnmond

In columns 1 & 2 beschreef ik mijn avontuur als DJ, begonnen bij concerten

Via nachten in muziekcafé’s naar dansvloeren met commerciële feesten in clubs. Ondertussen op zaterdagmiddagen een ontspannen, tijdloos muziek-evenement ontwikkelen. Daarnaast was ik bezig met radiomaken voor RTV Rijnmond. Eerst in de nacht, later op prime-time zaterdagmiddag. 

(foto hierboven is van fotograaf Saar Koopman tijdens ‘het Denkcafé’, Arminius Rotterdam, waar ik muziek uitleg)

DJ op feesten, ontspannen middagen en radio

Door de radioshow, mijn ontwikkelingen dansvloergebied én het op zaterdagmiddag draaien van tijdloos materiaal, kwam ik steeds verder op het terrein van Originelen, Coverversies & Samples (hergebruikte muziek). Ondertussen heb ik een platenkast en hard discs vol met materiaal verzameld. Niet om het verzamelen zelf maar om er wat mee te doen.

Het besef groeide dat ik de verzamelde originelen, covers en gesamplede liedjes net zo goed voor mijn DJ-opdrachten kon gebruiken. Op een groot bedrijfsfeest werkte het idee niet zo goed, daar wil men de klappers horen en daar betalen de mensen mij ook voor. Andere gelegenheden werden de aangewezen plek voor mijn speciale repertoire. Optredens waar ik mijn gang kan gaan met muziek uit verschillende tijden en stijlen. Waar ik geboekt wordt voor mijn kennis en kunnen. Het is een sport geworden om het materiaal te gebruiken. Het ene liedje werkt wel, het andere niet. Het mooiste is de herkenning. De verbazing dat een liedje wat je een leven lang kent niet het origineel is. Een stukje muziek van enkele seconden en je weet het. Ook wanneer je een coverversie hoort van een bekende song in een totaal andere muziekstijl, vorm of taal. Hoe dat mogelijk is laat ik aan andere deskundigen over. Ik maak er gebruik van.

Een muziekshow vol herkenning, verbazing en vermaak

Dit idee ben ik andersom gaan zien. Het resulteerde in een plan, genaamd ‘Oorspronkelijk’. Een optreden waar ik muziek laat horen die bij elkaar past. In hoog tempo draai ik Originelen, Versies en Samples. Laat hoezen zien en show DJ technieken door middel van een projectie op een scherm van een camera die op mijn DJ Booth-werkterrein gericht staat. Soms vertel ik wat met de muziek tijdelijk op de achtergrond. Ik gebruik platenspelers en zoveel mogelijk origineel materiaal. Muziek is leidend. De aanwezige herkent de muziek, zo niet is is het in ieder geval vermakelijk. Entertainment.

Door mijn brede interesse qua muziek vorm ik mijn plan naar de gelegenheid. Zo kan de show bij een popquiz geboekt worden, na een Hip Hop optreden of op een muziekfestival als onderdeel van de randprogrammering. Geef mij de kaders en ik maak de show. Door de Corona-ellende gingen mijn eerste optredens helaas niet door maar ik ben er ieder geval klaar voor.

Hieronder een clipje wat ik maakte voor ODE.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *