8 juni 2021

Pass The Version

Pass The version on the left hand side

In 1982 was daar plotseling een nieuw lied dat iedereen kon waarderen: “Pass The Dutchie” van de band Musical Youth. Een Reggaesong met ‘kleine Michael Jackson’ achtige vocalen en een ‘Jackson Five’ gevoel. De song was een top tien hit in veel landen over de hele wereld, de plaat verkocht vijf miljoen singles in totaal.

Compilatie

Luister naar een compilatie van de originele songs

U Roy – Rule The Nation / The Mighty Diamonds – Pass The Kouchie / Hugh Brown – Gimme The Music /  The Sound Demensions – Full Up

Constructie

De song is opgebouwd uit minimaal drie andere verschillende liedjes.

Het intro

Genomen van U-Roy’s Rule The Nation

audio

Hugh Roy or U Roy / Musical Youth

 

Woorden zijn veranderd in het mysterieuze ‘This generation, rules the nation, with version’. Een flinke discussie in die tijd: ‘wat zegt hij’? We wisten niet dat de zanger ‘Version’ zong, het was uitgesproken als ‘Vressiaah’.

De grootste delen van het liedje

Origineel “Pass The Kouchie” van een band genaamd ‘The Mighty Diamonds’.

audio

The Mighty Diamonds / Musical Youth

Een ‘kouchie’ is een pijp om marihuana mee te roken. Als deel van het ‘Rastafari’ geloof is roken van ‘Weed’ een onderwerp waar openlijk over gezongen wordt. Voor een band met vijftienjarige leadzanger Dennis Seaton was dit echter geen goed plan. Het nummer werd veranderd naar een politiek onderwerp met de tekst ‘How Does It Feel When You Got No Food’  was in die tijd in het Verenigd Koninkrijk relevant. Zo werd het een song over een Nederlandse (Dutch) kookpot. Het grappige is dat de term ‘Dutchie’ sindsdien bekend is voor een soort van opgerolde marihuana-sigaar.

Volgend deel

Dit is U-Brown -of Hugh Brown zoals gestempeld staat op deze Jamaicaanse zeven inch single- met zijn ‘Gimme The Music’, ook in het openingsdeel. Jaar van de uitgave is onbekend maar wordt over het algemeen aangenomen als 1981.

audio

Hugh or U Brown / Musical Youth

 

Laatste deel

Deze song is genaamd “Full Up” van Jackie Mittoo & his Sound Dimensions. De muziek waar The Mighty Diamonds – ” Pass The Kouchie” op gebaseerd is.

audio

Jackie Mittoo & Sound Demensions

Mijn versie van de single vermeld ‘The Sound Demensions’. Op vinyl gezet in 1968 is dit één van de liedjes dat gebruikt is in vele songs en versies. Met Reggaemuziek weet je maar nooit wie de eerste versie schreef. Mogelijk in een compleet ander genre of deel van de wereld. Dat is een verhaal op zichzelf. Dit lied is vanaf 1975 gebruikt in zo’n honderd andere liedjes (volgens gespecialiseerde website whosampled.com)!

De persoon die “Pass The Dutchie” construeerde was creatief. Was het manager (en vader van bandlid Patrick Waite) Frederick Waite Sr. die het idee kreeg? Hij was origineel bandlid van The Techniques, de vroege zestiger jaren Ska, Rocksteady en Reggaeband. En zodoende ook bekend met gebruik van -delen van- andere liedjes.

Spotify speellijst (niet compleet)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *