DE RODE SCHOENTJES - BOOMING SUPPORT

Van sprookje naar grote hit

Booming Support - De Rode Schoentjes 1991

Update 23-11-2020

In 2016 werkte ik voor RTV RIjnmond's radioprogramma 'Vraag Het De Bieb" en kreeg een vraag van een luisteraar over het liedje 'De Rode Schoentjes' van Ronald Molendijk en Bob Stoute. Mijn verslag was niet helemaal correct. Ronald nam kortgeleden contact op en bood aan het verhaal te vertellen. Hieronder het bijgewerkte verhaal.

rodeschoentjesfoto12020

In de studio

Ronald Molendijk en Bob Stoute vormden de gelegenheidsact Booming Support. De heren kregen van muziekvrienden Renaat & Sabine tijd in diens studio om muziek te maken en op te nemen (die vrienden zijn oprichters en eigenaren van het fameuze R&S label- en studio te Gent).

In zijn thuisstudio had Ronald een Atari-computer met Cubase versie 1 en een Akai sampler sampler staan, de apparatuur waarmee hij gewend was te werken in het begin van zijn carriére. Ronald legt uit: "In de studio van R&S stonden hele andere (lees veel betere) apparaten en daar snapten we maar weinig van... we vonden ook een Akai sampler in het rack en daar hebben we het nummer voor 90% mee gemaakt". Ronald gaat verder: "we boksten in een verkeerde league, hadden geen idee dat de studio zo groot en professioneel was". Hij vergeleek de studio met de Hilversumse Wisseloordstudio's. Voor de mannen een openbaring.

Een poosje eerder hadden ze via DJ Paul Hazenberg een cassettebandje gekregen met daarop een gesproken versie van het sprookje 'De Rode Schoentjes'. De versie is van Het Nieuw Rotterdams Toneel van een plaat die in 1969 uitgekomen is.

Daar werden samples van opgenomen en gebruikt voor een experiment. De muziek is een sample van F-16, een Italiaanse houseact met het gelijknamige nummer. Ronald: "We sampleden van alles, veel Italiaanse Housemuziek. we componeerde de hele track in ongeveer één uur. Barney Bezemer - artiestennaam Barney Broomer- heeft de release gemixt en gemastered. Hij was in die jaren de 'go-to man' van de Rotterdamse Housescene, enorm goed in zijn werk".

De hit

Molendijk was samen met Ron Hofland eigenaar van platenwinkel Basic Beat op de Nieuwe Binnenweg te Rotterdam. Molendijk: "De plaat was alleen bedoeld als grap en we brachten hem uit op 50 white labels, idee was om er het label Basic Beat recordings mee te lanceren…"

De heren brachten dus de track op een zogenoemd 'White Label' maxisingle uit. Dat is een 12 inch maxi zonder informatie op het label, deze methode werd veel gebruikt bij promo's en platen die getest werden op commerciële waarde. Oplage 50 stuks.

De maxisingle kwam onder andere bij radiodiscjockey Jeroen van Inkel terecht. Hij werkte voor radiozender Veronica, zeer populair in die jaren. Hij draaide het nummer herhaaldelijk. Molendijk verklaart: "Na het vele draaien van Jeroen en zijn collega’s ontplofte de fax en moesten we de plaat wel uitbrengen". De populariteit van de track groeide en nadat de track ook op het toendertijd nieuwe en zeer hippe medium 'cd-single' werd uitgebracht bereikte het de Nederlandse hitparade. Het werd een grote hit.

Versies

Van 'De Rode Schoentjes' werden weer versies gemaakt zoals 'Rubberen Kaplaarzen' van parodie-artiest Dingetje. Op de cd staat de grappige tekst 'Enige gelijkenis met andere geluidsdragers, in welke vorm dan ook, berust op louter toeval!'

Verder is er nog een liedje met gelijkenis: 'De stukgedanste schoentjes' van The Feetlickers. Deze is overigens gevormd naar het sprookje ‘De Stukgedanste Schoentjes’ van de gebroeders Grimm. Het sprookje is ouder, de muzikale versie zeker jonger dan 'De Rode Schoentjes'.


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2021 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS