Popunie column 30 – Lichtplan: alles dubbel
Zo kan het ook
Jaren geleden werd ik geboekt voor een feest van een jongeman die 18 jaar zou worden. De vader van de jarige was directeur van een havenbedrijf en genoot aanzien in de woonplaats waar ook het feest plaats zou vinden.
Ik werd een paar weken van tevoren uitgenodigd voor een bespreking. Muziekkeuze was simpel, de grote hits gecombineerd met het toendertijd immens populaire Latinhouse. Het feest zou plaatsvinden in een café/restaurant in het centrum van een kleine gemeente. Echt een dorpskroeg. Kleedjes op de café bar gecombineerd met een aangrenzend zaaltje waar je wat kan eten. Voor het feest werd de kroeg vrijdag en zaterdag geheel afgehuurd. Inkomsten die de horecagelegenheid zou mislopen die dagen werd in rekening gebracht. Er werd een behoorlijke licht- en geluidsinstallatie neergezet door een gespecialiseerd bedrijf. Enigszins verwonderd over de combinatie van oud ‘dorpshuis’ en moderne licht- en geluidsapparatuur vertrok ik van de bespreking.
Op de avond van het feest kwam ik aan met mijn DJ Booth in een flightcase en mijn draai-apparatuur. Bij binnenkomst viel me op dat er veel ‘licht’ (algemene term voor al het materiaal gerelateerd aan de lichtinstallatie) opgesteld stond. Beide ruimtes waren gevuld met trussen (metalen balken om materiaal aan op te hangen) en verlichting.
Twee heren van het verhuurbedrijf gingen de avond begeleiden. Wat ook wel anders was dan dat ik doorgaans op dit soort feesten meemaak. Licht ingesteld, geluid op orde? Zou genoeg kunnen zijn. Niet op dit feest. “Dus jullie blijven de hele avond op deze locatie”? vroeg ik nog voor de zekerheid. Ja dus. Wat ook opviel was dat er vrijwel geen ruimte was om mijn Booth neer te zetten. Ik moest echt onder een aantal trussen door om op mijn plek terecht te komen. Zie je het voor je? Echt bijzonder. Even snel tussen twee nummers door naar de wc werd lastig.
Het feest ging los en ik was volledig verblind door de knetterende lichtshow. Series kleurenlampen, stroboscopen, zelfs laserlicht ontbrak niet. Rookmachines stonden op volle kracht te blazen om de lichteffecten maximaal weer te geven. De jonge feestgangers kregen een show die je normaal alleen in een grote club te zien zou krijgen.
De avond kwam ten einde en ik was zwaar vermoeid van alle lichtimpulsen. Dit was absoluut over de top. Zoiets had- en heb ik nooit meer meegemaakt. De verhuurmeneren gingen meteen apparatuur afbreken. Ik vroeg of zij wisten waarom er zoveel licht was geplaatst. “Het is simpel” vertelden de heren. “Er was een lichtplan gemaakt in overleg met de opdrachtgever. Die een dag later alles kwam inspecteren en niet onder de indruk was. Zijn enige commentaar was: alles dubbel”. Hij doelde op het licht. Wat logistiek tot problemen leidde. Het verhuurbedrijf moest zelfs extra apparatuur gaan inhuren en de vrijdagnacht werd doorgewerkt om aan de nieuwe wensen te voldoen.
Dat er bijna geen plek meer voor een DJ of feestgangers was van minder groot belang.