POPUNIE COLUMN 21 - WELKE LIEDJES NIET TE DRAAIEN

Welke liedjes je beter niet kan draaien, een verhaal over liedjeskeuze

Sommige liedjes leveren niet altijd de gewenste associatie op

Dat kan komen door het feit dat sommige songs bij een identiteit horen. Een mooie verduidelijking gaat over muziekvriend Bootsy Paul. Deze allround-DJ draait onder andere al jaren bij Feyenoord. In een gesprek gaf hij aan veel stadionmuziek van andere voetbalclubs bij te houden. Nadat bij die club uit Amsterdam (vooruit Ajax) Bob Marley’s ‘Three Little Birds’ een “anthem” werd was duidelijk voor Paul dat hij geen Bob meer in de Kuip ging draaien bijvoorbeeld. Johan Cruyff speelde voor beide teams en zijn commentaar zou ongetwijfeld iets met “Is logisch” zijn geweest. Bootsy is in de Kuip gaan draaien met de wetenschap dat één van zijn voorgangers ‘We Are The Champions’ van Queen draaide in de rust van een voetbalwedstrijd van Feyenoord. Dat was bij een prijsuitreiking voor een jeugdteam van de Rotterdammers. Desbetreffende song staat bekend als een triomflied van de eeuwige concurrent… Dat resulteerde in een fluitconcert, huilende jeugdteamleden op het veld en een boel onvrede. Bootsy kent niet alleen zijn, maar ook van anderen hun klassiekers. Zelfs het marginaal bekende ‘Walking Down The Streets With My Nikes On’ was op zijn radar, de sponsor van Feyenoord is een ander merk dan in het refrein vermeld wordt. Een gesprek wat mij deed beseffen dat het allemaal niet zo vanzelfsprekend is wat je draait. Respect voor Paul.

In mijn werkgebied zijn het vooral liedjes die ik om de tekst niet ga opzetten

De uit Libanon afkomstige bruid zit niet te wachten op The Human League’s dramatische lied ‘The Lebanon’, dat gaat over de burgeroorlog in de 80-er jaren. Lief en goed bedoeld van de aanvrager, dat zeker wel.

Wat me verder te binnen schiet? Duidelijk niet handig: Kanye West - ‘Golddigger’, Elvis Presley - ‘Devil In Disguise’ en The Prodigy - ‘Smack My Bitch Up’. Vul zelf maar in waarom.

Soft Cell - ‘Tainted Love’, Tracy Ullmann - ‘(I Can’t) Break Away’ en Joy Division - ‘Love Will Tear Us Apart’: tenzij iedereen weet dat de bruidegom en bruid een knipperlichtgeschiedenis hebben op liefdesgebied valt het niet aan te bevelen om deze songs te laten horen.

Wat verder haaks op de sfeer van een trouwfeest staat zijn The Donna’s - ‘40 Boys In 40 Nights’, Lilly Allen - ‘Fuck You’ en Paul Young - ‘Where Ever I Lay My Hat (That’s My Home)’.

Wel doen, niet doen, misschien wel doen… : Rage Against The Machine - ‘Killing In The Name Of (Fuck You I Won’t Do What You Tell Me)’. Heb je net eeuwige trouw beloofd ga je in de avond dit refrein meegalmen. Misschien is het mijn verbeelding…

Een lastige is Pennywise - ‘Bro Hymn’. Het is een meezing-kraker maar origineel is het liedje door de band geschreven ter ere van overleden vrienden terwijl een latere versie opgedragen is aan overleden bandlid Jason Thirsk. Je kan de gok nemen, niet iedereen weet dat en al doen ze dat wel is het aan de andere kant ook weer een lied om het leven te vieren.

Als je draait ga je vaker een relatie zoeken in teksten. Ik wel ieder geval. Een paar maanden geleden bijvoorbeeld draaide ik met andere DJ’s samen op een feest, georganiseerd voor een jarige vriendin. Familie en vrienden, er waren veel mensen aanwezig. Meteen na een toespraak ging de eerste DJ draaien. Hij startte met Andy Williams - ‘Can’t Get Used To Losing You’. Ik vroeg mezelf meteen af: “Jee, was ze iemand kwijtgeraakt, een familielidoverleden of zo”?

Dat soort zaken laten me dan niet meer los


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2020 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS