DAAR ZIT MUZIEK IN; YEAH

Daar zit muziek in: liedjes over het woord ‘Yeah!’

compilatie luister hier

‘Yeah’ is al bijna vijftig jaar het stoerste woord in de Engelse taal. Luister maar: van The Beatles (‘She loves you yeah yeah yeah…’) en Ad Visser (‘Top Pop yeah!’) tot 2 Unlimited (Let me hear you say ‘yeah!’) tot hedendaagse hipsterbandjes als The Yeah Yeah Yeahs en Clap Your Hands Say Yeah. Yeah beroert generatie op generatie. Daarom is deze aflevering gewijd aan het woord Yeah!


Om de diepte van het woord ‘yeah’ volledig te doorgronden gaan we eerst in New York op bezoek bij James Murphy, frontman van LCD Soundsystem en componist van het nummer Yeah. De tekst van refrein? Yeah yeah yeah yeah yeah yeah yeah!
LCD Soundsystem - Yeah


Kunt u het bevatten? Soms heb je het woord ‘yeah’ helemaal niet nodig om ‘yeah!’ te denken. Neem nou Funky Yeah van Eddie Bo, een magistrale instrumentale funkgroove die ze alleen in New Orleans zo brouwen. 

Eddie Bo – Funky Yeah


De jongens van Ash doen het iets rustiger aan. In Oh Yeah haalt zanger/gitarist Tim Wheeler herinneringen op aan zijn eerste liefde. Hij droomt bij haar weg, slechts nog in staat een vaag ‘oh yeah…’ te murmelen.

Ash – Oh Yeah
 

Hele andere koek bij de jongens van The Pioneers die klare taal willen horen van het meisje waar ze achteraan zitten: ‘Let your yeah be yeah or your no be no now’.
The Pioneers – Let your yeah be yeah


Ook in Frankrijk inspireerden de Beatles een hele generatie jongeren. Franstalige rock-n’-roll en beat kreeg de bijnaam yé-yé. De iets oudere Serge Gainsbourg bezong de hitsige ‘yeah’-roepende beatjeugd in zijn lied Chez le yé-yé.

Serge Gainsbourg - Chez le yé-yé


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2021 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS