DAAR ZIT MUZIEK IN; VUURGEVAARLIJKE VROUWEN

Vuurgevaarlijke vrouwen

compilatie kan je hier luisteren

Er wordt wel eens beweerd dat er minder oorlogen zouden zijn als vrouwen het overal voor het zeggen hadden. Een gevaarlijke bewering, maar gelukkig lang niet zo gevaarlijk als het gezwaai met vuurwapens. En nu we het er toch over hebben: ook vrouwen kunnen vuurgevaarlijk zijn. Dat bewijzen de volgende liedjes wel.


We beginnen met oud liedje, want liedjes over vuurgevaarlijke vrouwen lijken bijna net zo oud te zijn als vuurwapens zelf. In Pistol Packin’ Mama maant countryzanger Al Dexter zijn liefje om dat pistool neer te leggen. Dat praat wat makkelijker.
Pistol packin’ mama – Al Dexter

Daar kan Chuck Maultsby ook over meepraten. In zijn huis is al geschoten. Gelukkig is hij zelfs ongedeerd, maar tv kijken lukt niet meer. Of het lukt om de relatie te repareren is maar zeer de vraag. De titel van het lied: You shot the TV (but were aiming at me).
You shot the TV (but were aiming at me) – Chuck Maultsby

De vuurwapens worden door vrouwen niet alleen in gezet in huiselijke ruzies. De legendarische Ma Baker was moeder van vier criminele broers, die in de jaren dertig het westen van de VS onveilig maakten. De vrolijke discotroep Boney M zorgde ervoor dat haar illustere naam ook op dansvloer bekend werd. Overigens mét een spelfout, want de echte naam van Arizona ‘Ma’ Baker was Ma Barker.
Ma Baker – Boney M.

Is de toon van bovenstaande nummers nog lollig, dat kan je van Aerosmiths Janie’s Got A Gun niet zeggen. In het lied neemt ene Janie op gruwelijke wijze wraak op haar vader…
Janie’s got a gun – Aerosmith

Opvallend is dat al deze nummers gezongen worden door mannen en dat er maar weinig liedjes zijn waarop de vrouw vanuit het ik-perspectief beschrijft hoe het voelt om een geweer in handen te hebben. Een uitzondering is M.I.A., die in Paper Planes droomt van een roofoverval. Luister maar naar het refrein van Paper Planes: ‘All I wanna do is bang-bang-bang and take the money’. 
Paper planes – M.I.A.


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2021 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS