DAAR ZIT MUZIEK IN; VOORUITGANG

Liedjes over vooruitgang

compilatie

Onlangs verscheen het boek ‘De geschiedenis van de vooruitgang’ van historicus Rutger Bregman. Bregman betoogt dat ‘vooruitgang’ het idee van een maakbare toekomst die beter zal zijn dan het heden. Het Vooruitgangsdenken is nu algemeen geaccepteerd. Er zijn zelfs popliedjes over geschreven.

Mensen hebben niet altijd gedacht dat een betere toekomst maakbaar is, maar dat veranderde vanaf de achttiende en negentiende eeuw. Uitvindingen als elektriciteit, penicilline en het toilet zorgden ervoor dat het leven van velen veiliger en gezonder werden. De levensverwachting schoot omhoog. Vooral de Amerikanen profiteerden van deze innovaties. Niet zo vreemd dus, dat het geloof in een maakbare toekomst daar uitgroeide tot een levensinstelling. Een zonnige toekomst, daar gaan we naar toe. Yes, we can! In het lied Headed For The Future steekt ‘all-American man’ Neil Diamond de handen uit de mouwen om te gaan bouwen aan een zonnige toekomst.
Headed for the future – Neil Diamond


Sommige wetenschappers geloofden dat nieuwe technologische uitvindingen automatisch leidden tot een luilekkerleven vol geluk. Helaas is dat (nog) niet het geval. De satirische groep The Fugs neemt daarom deze utopische filosofie op de hak met het nummer Technology Is Going To Set Us Free.
Technology is going to set us free – The Fugs


Volgens Bob Marley zijn vrijheid en zelfrespect de symptomen van vooruitgang. Luister maar naar Black Progess, een lied dat hij schreef in 1968. Daarin riep hij zijn mede-Jamaicanen op om trots te zijn op zichzelf en hun geschiedenis. 
Black progress – Bob Marley


Of je vooruitgang wel of niet als een zegen ziet, volgens Bregman één ding is zeker: de vooruitgang dendert door. Nieuwe uitvindingen zullen ons leven vormen, of we dat nu willen of niet. Vooruitgang valt niet te stoppen, ook volgens de heren van Clutch.
You can’t stop progress – Clutch


We eindigen met een positieve noot met D:Ream. Als er één groep is geweest die de Vooruitgangsfilosofie wist samen te vatten tot één pakkende slogan met dito muziek, dan waren zij het wel. Al kan het zijn dat het goede gevoel werd ingegeven door een xtc-pilletje. Maar goed, dat is weer stof voor een volgende aflevering van ‘De geheime geschiedenis’…
Things can only get better – D:ream


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2021 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS