DAAR ZIT MUZIEK IN; VLIEGEN

Hinderlijke beestjes die vliegen

Compilatie

 Het is hartje zomer en dus is deze aflevering van ‘De geheime geschiedenis van de popmuziek’ gewijd aan een heel zomers onderwerp. Wat zegt u? Zon? Strand? Vakantieliefdes? Nee, die onderwerpen pakken we misschien een volgende keer. Deze aflevering is gewijd aan de vlieg, het insect dat elke zomer zo gezellig in de buurt blijft zoemen.


Want vliegen zijn net als mensen dol op eten. De kleine fruitvlieg is misschien wel het meest bekend. Laat de bananen maar een week te lang op de keukentafel liggen en de fruitvlieg zit er zo boven op. Het overkwam de zanger van Nada Surf die er prompt een liedje over schreef.
Nada Surf – Fruit fly


Voor veel mensen zijn vliegen vooral lastpakken. Misschien niet zo vervelend als muggen of wespen, maar toch knap lastig. De vlieg heeft ook een slechte reputatie in de Nederlandse taal. Een ‘eendagsvlieg’ is dan ook een lichtgewicht, een artiest die niet verder komt dan één hit. Als protest tegen de vele muzikale eendagsvliegen die de tv-talentenshow Starmaker voortbracht, namen de cabaretiers van Kopspijkers het lied One Day Fly op.
Kopspijkers – One day fly


Of het Engels van de Kospijker-mannen opzettelijk krom was, is maar de vraag. De figuurlijke eendagsvlieg heet in het Engels ‘one hit wonder’ terwijl de letterlijke vlieg ‘mayfly’ wordt genoemd. En dat zijn nog geen eens zulke kwade beestjes. Wanneer de zanger van Belle & Sebastian moet wachten op zijn onbereikbare liefje troost hij zich met het zoemende gezelschap van de ‘mayfly’.
Belle & Sebastian – Mayfly


De vlieg is eigenlijk best cool, zeker als je het aan Bono vraagt. The Fly was het belangrijkste nummer van Achtung Baby en Bono modelleerde zijn imago zelfs naar de vlieg. Met zijn levensgrote zonnebril en glimmende zwarte pakje zag hij er uit als een ‘human fly’.
U2 – The Fly


Maar ere wie ere toekomt, er is maar één echte Human Fly en die is bezongen door The Cramps. Zing daarom allemaal mee met het briljante refrein ‘I say bzzz bzzzz and that is just becuzzz I’m a human fly’.
The Cramps – Human fly
 


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2021 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS