DAAR ZIT MUZIEK IN; TOUR DE FRANCE

Liedjes over wielrennen

compilatie

Het is hartje zomer en in Frankrijk klautert het peloton dus weer over de Pyreneeën en denderen de sprinters in de vlakke etappes weer af op de eindstreep. Parijs is nog ver en om de heren renners een hart onder de riem te steken is deze aflevering van ‘Daar zit muziek in’ gewijd aan wielrennen.

We beginnen met een klassieke Tour-song: Tour De France van Kraftwerk. De twee leden van de band, Ralf Hütter en Florian Schneider, stappen zelf ook graag op de fiets. Een grappige anekdote is dat  Hütter en Schneider het plan hadden om robots de optredens te laten doen, zodat ze in diezelfde tijd fijn een rondje konden fietsen.
Kraftwerk – Tour De France


Een ronde van iets bescheidener omvang dat de Tour de France, is de Ronde van Surhuisterveen. Toch heerst daar ook spanning aan de start. Meindert Talma, zelf opgegroeid in Surhuisterveen, verhaalt er over in het lied De Renner.
Meindert Talma & The Negroes – De Renner


Eenmaal op koers kan er van alles gebeuren. Een belangrijke vraag is: wanneer ontsnap je aan het peloton? Ga je te vroeg, dan wordt je achterhaald. Wacht je te lang, dan heb je misschien pap in de benen en gaat je concurrent er van door. Alex Roeka, auteur van menig wielerlied, kruipt in De Rode Vod in het hoofd van een ontsnapte wielrenner.
Alex Roeka – De Rode Vod


De strijd tegen de elementen van de eenzame fietser is een thema waar zingende wielerliefhebbers vaak over verhalen. Odes aan individuele wielrenners zijn er niet zo veel. Een uitzondering is Elfantino van Guido Belcampo dat gaat over Marco Pantani. Niet zo vreemd, want het leven van Pantani (bijgenaamd ‘Elefantino’) kende hoge pieken (hij won in 1998 de Tour, de Giro én de Ronde Van Surhuisterveen) en diepe dalen (zijn depressies en vroege dood).
Guido Belcampo – Elefantino


Om de koers van het leven te winnen, zal je moet blijven fietsen. Trappen op die pedalen dus, anders val je om. Of zoals De Raggende Manne ooit kernachtig zongen: ‘Trappe, trappe, trappe!’.
De Raggende Manne – Trappe, Trappe


Voor wie nog niet genoeg wielerliederen heeft gehoord is de cd 'Sporthuis Hubert, Willebrord' een dikke aanrader. Onder meer JW Roy, Guus Meeuwis, Freek de Jonge en Gerard van Maasakkers kwamen samen in ‘wielerhoofdstad’ Sint-Willebrord om daar een cd met liedjes over wielrennen op te nemen.


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2021 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS