DAAR ZIT MUZIEK IN; TATTOOS

Tattoos in songteksten

compilatie

In de negende aflevering de aandacht voor liedjes over tatoeages. Lange tijd moest je de popsterren met tattoo zoeken met een lantaarntje, maar tegenwoordig heeft iedereen, van Rihanna tot Metallica, een ‘tat’. Liedjes over tatoeages zijn echter al ouder dan je denkt…


Tatoeages zijn al zo oud als de mensheid zelf. Zelfs op het lijf van Ötzi de IJsman, een 5300 jaar oude mummie die werd gevonden in het ijs van de Italiaanse Alpen waren tatoeages te vinden. Geen wonder, dat we beginnen met een oud liedje. Een liedje uit de tijd dat tatoages nog iets waren voor zeelui, criminelen en… circusfiguren. In Lydia The Tattooed Lady bezingt Groucho Marx de vele plaatjes op de huid van kermisattractie Lydia. En je steekt er nog wat van op ook!


Lydia, oh Lydia, that encyclo-pidia.
Oh Lydia The Queen of Tattoo.

On her back is The Battle of Waterloo.
Beside it, The Wreck of the Hesperus too.

And proudly above waves the red, white, and blue.
You can learn a lot from Lydia!
Lydia the tattooed lady – Groucho Marx


Dit lied is uit 1940, een tijd dat een tatoeage nog raar en exotisch was. Dat is 2012 wel anders. Dan wil zelfs het beroemdste kinderkoor van ’t Gooi, zelfs een tattoo. Niet zoveel tattoos als Ben Saunders, maar toch op zijn minst wel tien. Luister maar:
Ik wil een tattoo – Kinderen Voor Kinderen


Voor veel mensen is een nieuwe liefde een goede reden voor een tatoeage. Vraag dat maar aan de jongens van Mötley Crüe waarvan alle vier de leden onder de inkt zitten. Waarschijnlijk vanwege die indrukwekkende lijst van ex-vriendinnen. In de tekst van de gelijknamige rockballad eren ze hun vriendinnen met een ‘new tattoo’:
New tattoo – Mötley Crüe


Maar niet elke vrouw zit te wachten op zo’n eerbetoon in inkt. Blueszangeres Shemekia Copeland vertelt dat in duidelijke termen: “Ain’t gonna be your tattoo”.
Ain’t gonna be your tattoo – Shmekia Copeland


Wanneer de tatoeage een maal op zijn plek zit, gaat-ie niet meer weg. Daarom is de tattoo een mooie metafoor voor de eeuwige liefde. Sade geeft die metafoor een nieuwe betekenis in Like A Tattoo, waarin een oud-soldaat opbiecht dat hij iemand heeft vermoord. Hij draagt zijn schuldgevoel met zich mee als een tatoeage: The war is still raging inside of me / I still feel the chill / As I reveal my shame to you / I wear it like a tattoo.
Like a tattoo – Sade
 


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2021 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS