DAAR ZIT MUZIEK IN; SLEUTELS EN SLOTEN

Daar zit muziek in; sleutels en sloten

Alle onderwerpen mogen langskomen bij deze geheime geschiedenis van de popmuziek. Slechts twee onderwerpen zijn taboe de liefde en de dood. Daar zijn al zoveel liedjes over geschreven. Maar ja, via een omweg kom je er vaak weer terecht.  Neem nu het onderwerp van deze aflevering: sloten en sleutels. Dat zijn al heel lang een beproefde metafoor om het op besmuikte toon over seks te hebben.

compilatie

Hoewel besmuikt… Ons eerste fragment komt uit de jaren zestig. In zijn lied Het sleutelgat gebruikt de Brabantse bard Armand deze metafoor om een moeizame onenightstand te omschrijven: “Het was vrij laat en ik stond bij je deur / Het sleutelgat was te klein en je kreeg een kleur”. Songtekst klik hier.
Het sleutelgat – Armand

In veel oude bluessongs komt het thema ook al voorbij zoals Somebody done changed the lock on my door van Louis Jordan uit 1945. Er zijn songs die zelfs nog ouder zijn en verdacht veel lijken op dit nummer. Allemaal kennen ze hetzelfde smartelijke thema: een kerel gaat langs bij zijn vrouw, maar zijn sleutel past niet meer in het slot. Wanneer hij door het sleutelgat loert, ziet hij dat ze een ander heeft.
Somebody done changed the lock on my door – Louis Jordan

Lucinda Williams draait het perspectief om. In haar lied Changed the locks vertelt ze haar ex waarom ze de sloten van haar huis heeft vervangen: “I changed the locks on my front door so you can’t lie down on my couch anymore”.
Changed the locks – Lucinda Williams

Tsja, wat doe je dan als vent? Wanhopig zijn! En daar past een mooi stukkie countrymuziek bij. Buck Owens besluit de sleutels van zíjn huis door de brievenbus van zijn ex te gooien. Wanneer ze weer bij hem terug wil komen, hoeft ze alleen maar de sleutel in zijn voordeur om te draaien.
Keys in the mailbox – Buck Owens

Zo besluit je een serie over sleutelliederen te maken, en zo zit je plots weer tot je oren in de liefdesellende. Misschien is het daarom verstandig om af te sluiten met het stichtelijke advies van reggaezanger en overtuigd rastaman Lincoln “Sugar” Minnott: geef Jah de sleutel van je hart.
Give Jah the key – Lincoln “Sugar” Minnott


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2021 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS