DAAR ZIT MUZIEK IN; SCHOENEN

Van 'blue suede shoes' naar 'de rode schoentjes'

Compilatie

Met het spreekwoord ‘Wie de schoen past, trekke hem aan’ in gedachten, trekken Peter de Koning en Okkie Vijfvinkel de stoute schoenen aan. Jawel, u raadt het goed: vijf liedjes over schoenen!
 
Het bekendste schoenenlied is natuurlijk Blue Suede Shoes, de onverslijtbare rock-n’-rollhit van Carl Perkins uit 1955.
Bijna veertig jaar na die hit was er weer een lied, en wel één van Nederlandse bodem, dat vol lof was over de dansschoen: de rode schoentjes.
Booming Support – Rode schoentjes
 
Blue Suede Shoes is vooral een lied over trots. De tekst vertelt over iemand die blij is met zijn nieuwe, dure schoenen. Ook dat voorbeeld werd later vaker gevolgd. Neem Run DMC die in 1986 apetrots waren op hun gloednieuwe Adidas-schoenen.
Adi Dassler, de oprichter van Adidas, mocht niet meer genieten van dit succes (hij overleed in 1978). Hij was vast blij geweest met deze gratis reclame. De verkoop van zijn sportschoen schoot als een komeet omhoog, met name in Amerika. Tijdens concerten zwaaiden de fans van Run DMC massaal met hun vers aangeschafte Adidas-schoenen.
Run DMC – My Adidas
 
Niet iedereen had het geld om die dure Adidas-gympen te kopen. Neem bijvoorbeeld de jonge schoenenpoetser in Shoeshine Boy van Eddie Kendricks. De soulzanger steekt hem een hart onder de riem met de zin: “Though it’s along way up you’ll reach the top”. Iets wat in het geval van één beroemde ex-schoenenpoetser (James Brown) ook klopte.
Eddie Kendricks - Shoeshine boy
 
Te arm zijn om schoenen te kopen kwam vroeger ook in Nederland voor. Het lied De Schoentjes van de Zangeres Zonder Naam was dus geen fictie. In deze tranentrekker loopt het overigens uitermate beroerd af met Jantje en zijn nieuwe schoenen.
Zangeres Zonder Naam – De schoentjes
 
Pfoe, wat een ellende. Misschien moesten we maar eens in andermans schoenen stappen, in de schoenen van Joe South bijvoorbeeld. Hij schreef in 1970 het lied Walk A Mile In My Shoes, omdat hij alle vooroordelen zat was. Niet alleen de vooroordelen van veel blanken over zwarte Amerikanen, maar ook van veel blanke Amerikanen uit het noorden die dachten dat alle blanken uit de zuidelijke staten racisten waren. Joe South kwam uit het zuiden (Georgia), was geen racist en schreef de frustatie van zich af met dit lied. Eén van Amerika’s meest beroemde Zuiderlingen, Elvis Presley, zou ook een versie van het nummer opnemen.
Joe South & The Believers – Walk a mile in my shoes
 

Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2021 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS