DAAR ZIT MUZIEK IN; ROTBAANTJES

Rotbaantjes

compilatie

Voordat Rod Stewart bekend werd werkte hij als grafdelver en Madonna was ooit serveerster. Tijdens het najagen van hun dromen hield menig artiest hield er dus nog een slecht betaald baantje op na. Daarom in deze aflevering van 'Daar Zit Muziek In' vijf liedjes over rotbaantjes.


Vroeger was alles beter? Dacht het niet! Veel werk was vies, zwaar en onderbetaald. Tennessee Ernie Ford zingt er over in Sixteen Tons. In dit lied verzucht een oude mijnwerker tegen de heilige Petrus, dat hij nog niet kan sterven. Hij heeft nog een schuld open staan bij zijn werkgever.
Tennessee Ernie Ford – Sixteen Tons


De tekst van dit lied was tot ver in de twintigste eeuw een tragische werkelijkheid. De mijnwerkers kregen geen geld maar betaalden een schuld af, die de werkgever zelf had opgelegd door te voorzien in eten en onderdak. Elders was het niet veel beter. Ook in de katoenfabriek was het geen pretje. Lange dagen in de herrie zonder een zuchtje frisse lucht.
Frank Tovey – Hard times in the cotton mill


Patti Smith werkte als zestienjarige veertig uur per week in een bloedhete fabriek. ‘36 dollars but it’s a pay check’ zoals ze zelf zingt. . Ze heeft een pesthekel aan haar collega’s maar ze wil zich niet laten kennen:
Patti Smith – Piss factory


De Amerikaanse zanger van het Nederlands gebaseerde Jaya the Cat legt uit dat de Rockdroom meestal een keerzijde heeft; het nemen van rotbaantjes om de rekeningen te betalen.

Jaya the Cat -  Shit Jobs For Rock


Nee, dan kan je toch beter in Nederland werken, bijvoorbeeld als vakkenvuller in de supermarkt. Vulploegmedewerker Simon heeft het niet zo druk. Hij heeft alle tijd om de winkel te observeren: ‘Ik blijf me verbazen, een rij voor kassa 2 en kassa 5 is helemaal leeg’.
Simon - Vakkevuller


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2021 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS