DAAR ZIT MUZIEK IN; OOST EUROPA

Daar Zit Muziek In deel 11; Oost Europa

compilatie

In deze aflevering van ‘Daar Zit Muziek In’ reizen we af naar Oost-Europa. Waarom? Omdat we dat kunnen! En er zijn al genoeg liedjes gezongen over Londen, Parijs en New York. Daarom vijf liedjes over plaatsen die niet zo vaak zijn bezongen.Het Oostblok, wat moet je daar nou? Dat was lange tijd het beeld van Oost-Europa: kil, grauw, koud en grijs. Dat is ook het beeld dat naar voren komt in Warszawa, een onheilspellend instrumentaal lied afkomstig van David Bowie’s album Low. Warszawa is de Poolse naam voor Warschau.
David Bowie – Warszawa


Maar ook in Polen kan het leven een feestje zijn. Luister maar naar Vicky Leandros die haar vriend Theo aanspoort om met haar naar Lodz te rijden, want in Lodz kan ze wat ‘Tanz, Musik und Eleganz’ vinden. Daar gebeurt het!
Vicky Leandros – Theo, wir fahr’n nach Lodz


Heimwee is ook een terugkerend thema in veel liedjes over Oost-Europa. Het lied Mein Shtetele Belz is een klassieker onder zangers van klezmermuziek. Tegenwoordig heet de stad Balti en ligt ze in Moldavië, maar voor de Tweede Wereldoorlog woonde er een flinke joodse bevolking in dit stadje. Het lied wordt gezongen in het Jiddisch. De vertaling: “Belz, de stad van mijn kindertijd! Het huisje waar in mijn jeugd doorbracht / Het arme kamertje waar ik lachte met de andere kinderen”. Hier een versie van Leo Fuld, die zelf niet uit Belz kwam maar uit Rotterdam-West!
Leo Fuld – Mein shtetele Belz


De Tweede Wereldoorlog heeft Oost-Europa getekend. Billy Joel reflecteert op die geschiedenis in het nummer Leningrad (de oude naam van Sint-Petersburg) wanneer hij zijn eigen leven vergelijkt met dat van Viktor, een Russische leeftijdsgenoot.
Billy Joel – Leningrad


Tot slot zijn er natuurlijk ook gewoon liedjes van mensen die zelf in die stad wonen en hun luisteraars willen laten weten hoe fijn het daar is. Neem het lied Kad Ja Podjoh Na Benbašu, het officieuze volkslied van Sarajevo, dat voor haar inwoners herinneringen oproept aan vervlogen (en betere) tijden. Benbaša is een wijk van Sarajevo en Nada Mamula zingt hoe ze daar haar geliefde zoekt en uiteindelijk ook vindt.
Nada Mamula - Kad ja podjoh na Benbaš


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2021 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS