DAAR ZIT MUZIEK IN; LEPELS

Liedjes over lepels

Compilatie

Het werd maar weer eens tijd om een aflevering van ‘Daar Zit Muziek In’ te wijden aan een alledaags voorwerp en die vonden in de besteklade. Nee, niet het gevaarlijke mes of die opgeprikte vork. Deze aflevering is gewijd aan de lepel!

Van sommige rijke mensen wordt beweerd, dat ze werden geboren met een gouden lepel in hun mond. De ik-persoon in Subtitute van The Who was duidelijk niet zo’n ‘lucky boy’ wanneer hij zingt ‘I was born with a plastic spoon in my mouth’.
Substitute – The Who


Voor blueszanger Mississipi John Hurt is de lepel ook een mooie metafoor. Lachend zingt hij zijn liefje toe: “You can bring me whiskey / You can bring me tea / But nothing satisfies me like my lovin’ spoonful”. Het publiek op deze live-opname lacht ondeugend mee, want het begrip heeft een dubbele betekenis. ‘Een lepel vol’ is een eufemisme voor een ejaculatie van mannelijk zaad.
Lovin’ spoonful – Mississippi John Hurt

Ook Howlin’ Wolf ligt graag lepeltje-lepeltje met zijn vrouw. Hij zingt ‘A little spoon of your precious love is good enough for me’.
Spoonful – Howlin’ Wolf

Bovenstaand begrip gaf ook zijn naam aan de sixtiesgroep Lovin’ Spoonful. Een prima bandnaam voor een groep uit het tijdperk van ‘love & peace’. Toch kreeg het begrip destijds nog een extra betekenis: heroïne. In de tekst van The Needle And The Spoon noemt Lynyrd Skynyrd-zanger Ronnie van Zant de drug nergens bij naam, maar iedere ingewijde weet precies wat hij bedoelt. Het lied is pijnlijk eerlijk en waarschuwt zijn vrienden en kennissen voor de naald en de lepel.
The needle and the spoon – Lynyrd Skynyrd

We sluiten af met een heel ander gebruik van de lepel. Luister naar Soundgarden en hun nummer Spoonman. Dit lied is een eerbetoon aan Artis The Spoonman, een straatmuzikant die in Seattle zijn geld verdient door met lepels op de meest uiteenlopende voorwerpen te drummen.
Spoonman - Soundgarden


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2021 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS