DAAR ZIT MUZIEK IN; KERKEN

Liedjes over kerken

Compilatie

Omdat er al genoeg liefdesliedjes zijn, zoeken we in de rubriek ‘De geheime geschiedenis van de popmuziek’ naar liedjes over ongebruikelijke onderwerpen. In deze aflevering gaan we op kerkepad met vijf liedjes over kerken.

Zonder religieuze muziek was er geen popmuziek geweest, zoveel is zeker. Denk alleen maar aan de vele beroemde domineeskinderen die later popmuzikant werden: Aretha Franklin, Sam Cooke, Marvin Gaye en zelfs Alice Cooper. Allemaal leerden ze zingen in de kerk. Zonder de invloed van gospelmuziek geen soul, geen rhythm & blues en geen rock-n’-roll.

Eén van de pioniers van soulmuziek was Solomon Burke, die (net als Al Green) in zijn vrije tijd zelf dominee was. Zijn kerk stond open voor iedereen met hartzeer: ‘So if it’s true that you’re feeling blue, don’t hesistate, meet me in church’, zingt hij in Meet Me In The Church.
Solomon Burke – Meet Me In The Church

Ook Nat Adderley ging graag naar de kerk getuige zijn aanstekelijke loflied Fun In The Church. De enige tekst is een gesampelde uitspraak van politicus én dominee Jessie Jackson: ‘If a man cannot dance in church, where can he?’
Nat Adderley – Fun In The Church

Die vraag komt op veel Nederlanders vast raar over. Dansen in de kerk? Dat is toch die plek waar je stil moet zitten en je mond houden? Stef Bos haalt herinneringen op aan zijn gereformeerde jeugd toen hij elke zondag met zijn ouders naar de kerk moest. Stil zijn en luisteren was de plicht. Enig lichtpuntje was de rol pepermunt die zijn moeder meenam om hem zoet te houden.
Stef Bos – Pepermunt

Ondanks het feit dat je in hun kerken wel mocht gillen en dansen, was niet iedere zwarte Amerikaan dol op de kerk. Neem bluesmuzikant Luke Jordan. Zijn ex-vriendin zit in de kerk zit en vergeet hem liever. Jordan beklaagt zich over de gang van zaken in zijn lied Church Bells Blues: ‘I did more for you woman than the good Lord had ever done (…) Bought you good hair / The Lord hadn’t give you none’.
Luke Jordan – Church Bells Blues

De hoogste tijd voor Luke Jordan om op zoek te gaan naar een nieuw liefje. Gaat vast wel lukken. De volkswijsheid luidt immers: ‘Er zijn meer vrouwen dan kerken’. Benny Neyman weet dat ook, al past hij wel een kleine variatie toe op dit spreekwoord. Mocht Luke Jordan het weer vergeten, dan moet hij Benny’s lied maar goed in zijn oren knopen.
Benny Neyman – Meer Kerels Dan Kerken


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2021 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS