DAAR ZIT MUZIEK IN; GEVANGENISSEN

Liedjes over de gevangenis

compilatie

Liefdesliedjes zijn er genoeg. Daarom in deze rubriek aandacht voor liedjes met een afwijkende onderwerpskeuze. In deze aflevering beleven we zware tijden met zes selecties uit en over de gevangenis.
 
Muziek kan zwaar leed verlichten. Dat is al eeuwen zo. Een fraai voorbeeld zijn de oude ‘prison songs’ die werden gezongen door criminelen die zware landarbeid moesten doen terwijl ze hun straf uitzaten. Vooral in het zuiden van de VS zaten gevangenen in grote strafkampen. De musicoloog Alan Lomax ging in 1947 naar Mississippi om daar de zingende gevangenen op te nemen.
“22” & Group – It Makes A Long Time Man Feel Bad
 
Sommige van deze gevangenen lagen aan de ketting, de zogenaamde ‘chain gang’. Doordat de gevengenen zo aan elkaar waren geketend verkleinde dat de kans op ontsnapping. In de jaren zestig, toen het strafmiddel beperkter maar nog steeds werd toegestaan, nam Jackie Wilson het vrolijke klinkende Chain Gang op waarin hij herinneringen ophaalt aan de gevangenen van weleer.
Jackie Wilson – Chain Gang
 
Veel artiesten kunnen uit de eerste hand schrijven hoe het was om in het gevang te zitten. Omdat Johnny Cash twee live-albums opnam in een gevangenis en meerdere liedjes schreef vanuit het perspectief van de gedetineerde, denken veel mensen dat hij ooit vast zat. Cash heeft echter maar zeven nachten in de cel gezeten*. Toch is zijn Folsom Prison Blues één van de bekendste gevangenissongs, met dank aan de onsterfelijke versregel ‘I shot a man in Reno just to watch him die’. Op het live-album hoor je de gavangenen juichen na het horen van die regel. In werkelijkheid gebeurde dat niet, de gevangen waren stil omdat ze vreesden voor represailles van hun bewaarders. Het gejuich is pas later in de studio toegevoegd.
Johnny Cash – Folsom Prison Blues
 
Iemand die wel uit de eerste kan vertellen over het leven in de bak is Toots Hibbert, de frontman van reggaegroep The Maytals. Hij zat anderhalf jaar vast voor bezit van verboden opiaten: van, jawel, cannabis. Hij schreef er het lied 54-46 Was My Number. Met succes, hij brak er mee door als artiest.
Toots & The Maytalls – 54 46 That’s My Number
 
In Nederland zijn er ook mensen die over hun ervaringen in de cel hebben geschreven, zoals Nederlands meest beruchte rapper Kempi. Wat hij doet in het gevang? Hij wacht (vergeefs) op bezoekjes van vrienden, fantaseert over de agente die hem bewaakt en schrijft een brief aan zijn moeder.
Kempi – Wakker In Du Cel
 
Tot slot, wie zo lang vast zit in de nor wil er ook wel eens uit. Daar gaat het beroemdste gevangenislied, Jailhouse Rock ook over. Onze laatste selectie komt uit hetzelfde tijdvak: There’s A Riot In Cell Block #9 van The Coasters.
The Coasters – Riot In Cell Block #9
 
*) Johnny Cash ging zeven maal de cel in, elke keer duurde de celgang één dag. Onder andere voor drugssmokkel, bloemen plukken en een auto-ongeluk onder invloed van medicijnen. Deze laatste arrestatie, waar hij ook nog probeerde de agent om te kopen, leidde tot een gesprek met de lokale sheriff, Ralph Jones. In dat gesprek, in Lafayette Prison, werd Johnny gewaarschuwd dat zijn talenten verspild zou zijn met deze levensstijl. Waarna Johnny tot inkeer kwam en zijn leven veranderde.

Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2021 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS