DAAR ZIT MUZIEK IN; GELUIDSMEDIUMS

Daar zit muziek in deel 10: muziekafspeelapparaten

compilatie

De geheime geschiedenis van de popmuziek is een serie over ongebruikelijke onderwerpen in liedjes. Na onder meer honden, rivieren, schoenen, kerken en Dracula kiezen we nu een heel muzikaal onderwerp: het geluidmedium. Oftewel, het apparaat dat je gebruikt om je muziek mee af te spelen.
 
Het allereerste geluidsmedium wat werd ontwikkeld was de wasrol, een cilindervormig rol waar muziek op stond. Uitgevonden door Thomas Alva Edison, die de wereld ook de gloeilamp gaf. Een echt succes werd de wasrol niet. Die rol was weggelegd voor de grammofoon, een uitvinding van de Duitser Emile Berliner. Vanaf 1910 werd de grammofoon het populairste geluidsmedium. Steeds meer mensen schaften een grammofoon aan. Het was een ware hype, en je kon er op wachten dat er artiesten kwamen die liedjes schreven over het beluisteren van een plaatje. Zoals Billy Williams:
Let’s have a song upon the gramophone - Billy Williams
 
Ook leuk is dat artiesten reclame maakten voor de nieuwe uitvinding. Neem het Grampohone Loflied van de Rotterdamse troubadour Koos Speenhoff.
Gramophone loflied – J.H. Speenhoff
 
Vanaf de jaren vijftig kon ook ‘de gewone man’ dromen van een grammofoon. Jongeren kochten vaker de goedkope singles waar twee liedjes opstonden. De singles draaiden sneller rondjes (45 rondjes per minuut) dan de langspeelplaat (33 toeren). De Japanse popgroep Pizzicato Five, dol op de cultuur van de sixties, heeft een warm plekje voor het vinylsingletje. Volgens hen draait de hele wereld 45 keer per minuut op zijn as, net als die goede ouwe singletjes!
The world’s spinning at 45 RPM – Pizzicato Five
 
In de jaren tachtig doet zich een nieuwe revolutie voor: het draagbare geluidsmedium. Met de walkman (een Japanse uitvinding) kan je altijd en overal naar je favoriete muziek luisteren. Als de batterijen niet leeg zijn natuurlijk… Ander probleem is dat je moet opletten dat je felbegeerde walkman niet wordt gestolen of gemold. Zoals gebeurde bij de zanger van Mucky Pup.
The skinheads broke my walkman – Mucky Pup
 
De jongste innovatie is natuurlijk de mp3-speler, met als bekendste voorbeeld de iPod. Enorm populair omdat je er heel veel muziek op kan zetten (daarvoor had je in de walkmantijd minstens 1000 cassettebandjes voor nodig). Vreemd genoeg zijn er nog niet zoveel liedjes over de iPod. Muziek is altijd en overal te beluisteren. Waarom zou je er dan nog een liedje over schrijven? Nou ja, Little Man Tate, een indierockband uit Sheffield, doet het in ieder geval gelukkig wel.
Joined by an iPod – Little Man Tate

Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2021 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS