DAAR ZIT MUZIEK IN; GEKROONDE HOOFDEN

Gekroonde hoofden

compilatie

Zelfs het anders zo objectieve Muziekweb laat zich meeslepen in de kroningskoorts. Daarom is deze veertiende aflevering van ‘De geheime geschiedenis van de popmuziek’ gewijd aan gekroonde hoofden. Nee, geen liedjes van King, Queen, Prince of The Czars maar vijf liedjes over vijf beroemde monarchen.

We beginnen deze aflevering met een vorstin van formaat. Victoria, koningin van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland, keizerin van India, was 64 (!) jaar de baas in het grootste rijk dat de wereld toen kende. Niet zo vreemd, dat er liedjes aan haar zijn gewijd. In het gelijknamige lied kruipt Ray Davies, zanger van The Kinks, in de huid van een arme maar tevreden onderdaan van Queen Victoria.
The Kinks – Victoria


De Britse monarchie bestaat nog altijd, maar toch is niet iedereen er even blij mee. Luister maar naar Elizabeth My Dear van The Stone Roses, een open brief aan Victoria’s achter-achterkleindochter Elizabeth II, de huidige Britse koningin. Ook al duurt het liedje slechts 59 seconden, de boodschap is kraakhelder. “I’ll not rest til she’s lost her throne” zingt frontman Ian Brown.
The Stone Roses – Elizabeth My Dear


Sommige koningen maken er dan ook een potje van. Neem koning Zog I van Albanië, een rebellenleider die zich tot koning kroonde, de schatkist plunderde, zijn eigen uniformen ontwierp, tweehonderd sigaretten per dag rookte, nachtenlang pokerde en een moordaanslag overleefde omdat hij zelf de dader neerknalde. Je vraagt je af waarom er maar één popliedje over deze markante figuur is geschreven.
Saunawest – The ballad of king Zog I


In Nederland was de warmbloedige, exotische afkomst van Maxima Zorreguieta genoeg om de Volendamse mannen van de groep Stampvast in extase te brengen. Ze leenden een gouwe ouwe van de Zangeres Zonder Naam en pasten met gemak de tekst aan voor Maxima.
Stampvast – Maxima Maxima


We kunnen deze aflevering natuurlijk maar eindigen met één man: de nieuwe koning van Nederland. Uit de krochten van onze collectie diepten we dit lied op, gezongen door een hevig verliefde bewonderaar van Willem Alexander.
Hetty Dool – Willem Alexander


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2021 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS