DAAR ZIT MUZIEK IN; DRACULA

Bram Stoker 100 jaar geleden overleden

Spotify lijst

Compilatie

Dit jaar is het precies honderd jaar geleden dat de Ierse schrijver Bram Stoker overleed. Stoker schreef twaalf romans en verschillende bundels met korte verhalen, maar hij is vooral beroemd geworden op één boek: Dracula. Dracula verscheen in 1897 en is sindsdien talloze keren herdrukt. Stoker stond met Dracula zelfs aan de basis van een nieuw genre: de ‘gothic novel’.

Echt populair werd het boek in de jaren dertig, met dank aan de film. Tientallen verfilmingen verschenen waar Graaf Dracula vaak werd geportretteerd als een bloeddorstige wreedaard, maar soms ook charmant of eenzaam. Vampier of niet, Graaf Dracula vertoont in die vele films soms opvallend menselijke trekjes. Een redelijke vraag voor Muziekweb is dan: van wat voor muziek zou Graaf Dracula houden? Keuze genoeg, in de collectie van de CDR zitten 526 liedjes over vampieren en meer dan tweehonderd liedjes over Dracula alleen.

De Graaf was vast wel te porren voor de muziek van Lemming, een glamrockgroep uit Rockanje (!) die midden jaren zeventig de Nederlandse podia afstruinde met rookbommen, kruisbeelden, schaars geklede danseressen én een ode aan Queen Jacula, waarschijnlijk verre familie van Graaf Dracula: at your service, Jacula!
Lemming – Queen Jacula

In de meeste  liedjes die over hem gaan, is Dracula een griezel. Zo ook in het lied van ZZ & De Maskers. De oudste beatband van Nederland scoorde in 1964 een hit met Dracula (later ook nog gecoverd door Claw Boys Claw). En welke tiener huiverde niet bij prachtige volzinnen als ‘We dronken eerst een knekelwijn naar recept van Frankenstein, daarna soep van vleermuisbloed getrokken van een mensenvoet’?
ZZ & De Maskers – Dracula

Maar Dracula is niet altijd een engerd. In sommige liedjes houdt de Graaf ook wel van een dansje, een discodansje bijvoorbeeld. In 1977, tijdens de hoogtijdagen van disco, stond het lied Soul Dracula van Hot Blood in de top-40.
Hot Blood – Soul Dracula

De mens in Dracula herkent zich vast ook in het soulvolle lied Dracula’s Wedding van Outkast, waarin een Dracula met bindingsangst zijn liefje toezingt: ‘My castle may be haunted but I’m terrified of you’. 
Outkast – Dracula’s Wedding

Ons beeld van Draculs is vooral gekleurd door één man: Bela Lugosi. Deze acteur werd wereldberoemd dankzij zijn hoofdrol in de beroemde zwartwitfilm Dracula uit 1931. Net als de Dracula van Bram Stoker was Lugosi geboren in Transsylvannië. Met zijn magere gezicht en zware Hongaarse accent, was Lugosi geknipt voor de rol van de Graaf. Helaas kleefde zijn Dracula-imago de rest van carrière aan Lugosi en werd hij amper gevraagd voor films buiten het horrorgenre. Daar veranderden zelfs zijn vijf huwelijken niets aan. Gelukkig was de acteur 25 jaar na zijn dood nog niet vergeten. De Engelse groep Bauhaus nam een spookachtige ode op aan deze vleesgeworden Dracula. Daarmee stond de groep aan de basis van een nieuw muziekgenre: de ‘gothic rock’. Daarmee is het cirkeltje naar die oude Bram Stoker uit het begin van dit verhaal ook weer rond.
Bauhaus – Bala Lugosi’s dead


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2021 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS