DAAR ZIT MUZIEK IN; DOGS

Hondenleven

De Catho-indianen hebben een fraaie mythe over het ontstaan van de wereld. Net als in het bijbelse verhaal maakt God in hun scheppingsverhaal uit niets hemel en aarde, de planten en dieren. Er is één verschil: Hij maakt geen hond, want God heeft zelf al een hond. Die mythe is een fraaie illustratie van het feit dat de hond het oudste huisdier van de mens is. Nog voor de kip, koe of kat hielden mensen al honden.

Met 400 miljoen honden op aarde is het niet zo vreemd dat er veel liedjes geschreven zijn over de hond. Het woord ‘dog’ komt in 6137 liedjes op Muziekweb voor. George Clinton is een grote hondenvriend, hij nam zelfs een conceptalbum op over honden. Bovendien was hij de auteur van Atomic Dog, een veel gsampled lied vooral bekend is in de versie van de zelfverklaarde ‘dogfather’ Snoop Dogg. Het b-kantje van Atomic Dog was een fraai eerbetoon aan ‘mans’s best friend’.

Man’s best friend – George Clinton

In het lied van George Clinton blaffen de honden, maar iedereen weet dat honden soms ook kunnen bijten. Dat gebeurt in Door het hondje heb ik een wondje van Sanne en Ik. Schiedams drama van Vincent Niks.
Bijtende honden blaffen ook soms…

Sanne en ik - Door dit hondje heb ik een wondje

De hond komt er bekaaid van af in veel liedjes. Zoals het bekende ‘hondenlied’ Hound Dog. Het lied is vooral bekend van Elvis Presley maar Leiber & Stoller schreven het lied in 1952 voor blueszangeres Big Mama Thornton. De tekst loog er niet om: “You can wag your tail but I ain’t gonna feed you no more”. Haar ex is een hond, een ongemanierde straatschooier. Grappig detail is dat in het de versie van Elvis deze zin werd verbouwd tot het bravere “You ain’t never caught a rabbit and you ain’t no friend of mine”.

Hound dog – Big Mama Thornton

Een vrouw die haar man voor hond uit maakt. Dat is niet zo netjes. Andersom gebeurt het ook. ‘Walking the dog’ was een denigrerende uitdrukking om te zeggen dat je met een vrouw uitging. Rufus Thomas schreef het lied in 1963 en na hem zouden nog heel veel machomannen (onder meer The Rolling Stones, The Sonics, Aerosmith en Roger Daltrey) het lied opnemen. Slechts bij hoge uitzondering nam een vrouw het lied op, zoals Sandie Shaw. Ze werkt zich zwoel zingend door het nummer. Nee mensen, dit nummer gaat niet over een wandeling door het park van Sandie met haar Pekinees.

Walking the dog – Sandie Shaw

Maar we dwalen af… Het is de hoogste tijd voor een aai over de hondenkop. Daarom eindigen we met een opname van een beroemde hond, eentje die het zelfs wist te schoppen tot de-facto bandlid van The Butthole Surfers, Mark Farner Of Grand Funk Railroad (ja, zo heette ze echt - ze was vernoemd naar de zanger van de gelijknamige band) dus. Mark Farner was een struise pitbullteef. Ze toerde met The Butthole Surfers de wereld over, fungeerde als bewaker, maar lag soms ook tijdens concerten op het podium te slapen. Tijdens de opnames van het album Rembrandt Pussyhorse mocht ze de tekst voor lied Mark Says Alright inblaffen.

Mark says alright – Butthole Surfers


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2021 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS