DAAR ZIT MUZIEK IN; DE HERFST

De Herfst

Er is wel eens gezegd dat alle kunst over de liefde en de dood gaat. In de popmuziek gaat deze regel ook vaak op. Maar niet altijd. In deze rubriek presenteren we telkens vijf popliedjes over een minder gebruikelijk onderwerp. 
Vandaag, het is tenslotte oktober, vijf liedjes over de herfst.


Met een beetje geluk mag je nog genieten van een nazomer maar in het noorden van Europa dient de herfst zich onherroepelijk aan. Zo ook in het Engeland van Dusty Springfield. In Summer Is Over bezingt ze hoe de laatste zwaluwen vertrekken, het gras in hooi verandert en de regen naar beneden valt. 

Summer Is Over – Dusty Springfield


In Nederland is het niet anders. Spinvis bezong op zijn debuutalbum zijn woonplaats Nieuwegein in het najaar met de treffende eerste regel: ‘De wind verzamelt stemmen en papier’.
Herfst En Nieuwegein – Spinvis


Onstuimig weer is natuurlijk het kenmerk van de herfst. Guns N’ Roses leerde haar luisteraars dat het verdomde moeilijk was om een kaars vast te houden in de ‘november rain’. Je zou er somber van worden. De beste remedie volgens Rames Shaffy? Verliefd worden! Luister maar naar de tekst van zijn Novemberstorm: “En dan kom jij, ik kus je in de novemberwind / M'n jonge, oude, stramme glunder / Jij, ik kus je voordat de storm begint”

Novemberstorm – Ramses Shaffy


Behalve de liefde maakt goede kleding de herfststormen ook een stuk draaglijker. Niets beter dan een oude trui om in te wonen. De Amerikaanse indierockers van Yo La Tengo geven de dikke trui een eerbetoon in hun lied Autumn Sweater.
Autumn Sweater – Yo La Tengo


Voor de één is een herfstbos met rode en gele bomen een prachtig gezicht. Een ander wordt juist treurig van al die vallende bladeren. Helemaal wanneer je grote liefde er net van door is. Dat gebeurt nou net in de tekst van de evergreen Autumn Leaves. Het lied werd opgenomen door onder meer Frank Sinatra, Edith Piaf en Eva Cassidy. Deze versie is van Nat King Cole.

Autumn Leaves – Nat King Cole


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2021 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS