3 juli 2021

I Love Rock ’n Roll

The Arrows schreven het Rockvolkslied

audio

luister naar een compilatie van de 3 versies waar dit artikel over gaat

The Arrows / Joan Jett / Joan Jett & The Blackhearts

Band met een tv-show

The Arrows hadden een TV-show op de Britse televisie in 1976- en 1977. Zanger gitarist Alan Merrill schreef het nummer “I Love Rock ’n Roll” met het nummer “I Know It’s Only Rock ’n Roll (But I Like It)” van The Rolling Stones in gedachten. Het lied begon als B-kantje maar werd al snel gepromoveerd tot A-kant in de verdere persingen.

The Runaways

Joan Jett was met haar toenmalige band The Runaways op tour in de UK en zag het nummer gespeeld worden op tv.

Toen ze solo ging nam Joan een eerste uitvoering van het nummer in 1979 op, samen met Steve Jones en Paul Cook van The Sex Pistols. Dat werd de B-kant voor haar eerste single “You Don’t Own Me”. Dat was overigens haar versie van Leslie Gore’s hit uit 1963.

In 1981 nam Joan haar definitieve versie op met haar nieuwe band The Blackhearts.

Het nummer was dus tweemaal een B-zijde voordat het erkend werd als de geweldige creatie die het is.

Deels door de prachtige videoclip werd het een wereldhit. TV bedrijf MTV was in opkomst en dat zorgde ervoor dat het nummer wereldwijd onder de aandacht werd gebracht. De clip was in zwart-wit terwijl het in kleur was opgenomen. Volgens de verhalen vond Joan de rode jumpsuit die ze in de video-opnames gebruikt had niet mooi van kleur en de oplossing was de clip in zwart-wit uit te brengen.

Het rock-volkslied voor generaties kent meerdere gedaantes

Britney Spears heeft een versie van het nummer uitgebracht in 2002. Een andere versie die bekendheid kreeg was die van Boyband 5ive uit 1998. Zij gebruikten een deel van zowel de tekst als de melodie van het liedje. Parodie grootheid Weird Al Yankovic maakte een persiflage maakte genaamd “I Love Rocky Road” wat over een Amerikaanse ijsjesmerk gaat.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *