16 maart 2019

Follow Like Wolves

Twee nummers van grote klasse

SpecialsZion

Follow Like Wolves, Why?

SpecialsZion

Ik heb een sample goedgekeurd gekregen op de site whosampled.com in 2017

Dat betekent dat je een stukje muziek, tekst, melodie, drums en/ of bas wat gebruikt is in een nummer kan herleiden naar het origineel waar het van is gesampled.

Why?

In dit geval betreft het een stukje van een song van de Britse nieuwe lichting Skabands The Specials. Het nummer staat op de achterkant van de single “Ghosttown” uit 1980 en heet “Why?”. Het liedje gaat over rechts-extremen die de leden van de band belaagden omdat ze gekleurd zijn of in een band zaten met gekleurde mensen.

Een deel van de songtekst werd herbruikt door de Britse Dub-Reggae band Zion Train op hun track “Follow Like Wolves”. Toen het nummer uitkwam, in 1993, heb ik het meteen gekocht. De tekst in het intro herkende ik direct. Zonder die sample is het ook een goede track maar de vocals leveren net dat beetje extra.

In een dancetrack zit vaak minder teksten, omdat dat het dansen een beetje in de weg zit. Het is ook lastiger mixen voor een DJ.

Zion Train bracht de essentie van het origineel ‘Why?’ perfect over met het gebruiken van slechts één zin. Dat is knap. Het is wel zo dat ik het origineel al kende en dat daarom de boodschap misschien beter overkomt. Op zich laat de tekst weinig te raden over: ‘You follow like sheep in wolveclothes’…

klik hier voor de pagina van Whosampled met mijn bijdrage, je kan direct naar de sample navigeren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *