THE VERVE VS THE MUSIC BIZZ

You're A Slave To The Money Then You Die

Toen The Verve in 1997 hun bekendste nummer schreef konden de bandleden niet vermoeden in welke achtbaan van juridische situaties ze terecht zouden komen

BitterSweet3

Luister hier naar mijn compilatie

The Staple Singers / The Rolling Stones / The Andrew Oldham Orchestra / The Verve / Jochen Distelmeyer / London Grammar / Mark van Dalen

Producer Youth vertelde dat zanger en componist Richard Ashcroft de opnames van het nummer "Bitter Sweet Symphony" pas interessant vond worden toen de sample met strijkers (die we hieronder uitgebreid gaan bespreken) werd toegevoegd. Om daarna het nummer (samen met het hele opgenomen album erbij) te willen wissen om overnieuw te beginnen met de opnames ervan. Dat werd voorkomen.

TheVerve

De sample die gebruikt werd was afkomstig van een instrumentale interpretatie van het Rolling Stonesnummer ‘The Last Time’, uitgevoerd door een orkest onder leiding van David Whittaker. De naam op de plaat is die van Andrew Oldham. De plaat werd uitgebracht in 1965, hetzelfde jaar als de originele uitgave van The Rolling Stones. Andrew Loog Oldham was de eerste manager en producer van The Stones. Zijn vader was van Nederlandse komaf.

Oldham vroeg de kiezelharde onderhandelaar Allen Klein om het managementteam te versterken. Klein was vanaf dat moment manager van The Stones én The Beatles. Plus nog een hele reeks artiesten. Hij had andere manieren van zakendoen waardoor artiesten meer geld verdienden aan hun uitgaves maar ook rechten van songs deelden met -en soms kwijtraakte aan- deze slimme zakenman.

Zo ook met The Last Time, de eerste zelfgeschreven hit van Jagger en Richard, het creatieve tandem van The Rolling Stones. Alhoewel, eigen? De song leunt zwaar op ‘Maybe The Last Time’ van The Staple Singers uit 1955.

Klein bezat 9/24e deel, Richards/Jagger ook 9/24 en uitgever Westminster Publishing had 3/24e deel. Wie het overige 3/24e deel bezit is niet duidelijk.

Terug naar The Verve

Ze sampleden 6 maten van ‘The Last Time volgens afspraak met eigenaar van de rechten heer Klein, voor een 50/50 verdeling van de opbrengsten. Die na de release van de song "Bitter Sweet Symphony" meteen een rechtzaak begon over het feit dat er een groter stuk gesampled werd. Wat niet weerlegd kon worden door de band en hun producer. Een rechtszaak werd voorkomen maar dit eindigde desastreus: The Verve raakte 100% van hun opbrengsten kwijt van de track. Jagger en Richards kwamen als songwriters bij de naam Ashcroft (the Verve) te staan bij verdere uitgaves.

Keith Richards vertelde tijdens een interview in 1999 dat het niet in hun macht lag maar in de handen van advocaten. Ook maakte hij een statement: 'Wanneer The Verve een beter lied kan maken dan kunnen ze het geld houden'. Andrew Oldham spande wel een rechtszaak aan en kreeg jarenlang een deel van de opbrengsten, in totaal 1,7 miljoen dollar. Hij vond dat The Verve niet kon klagen omdat ze het nummer niet verzonnen hadden maar gebruik maakten van andermans werk…

Ondertussen zat Allen Klein niet stil en de song ("Bitter Sweet Symphony" voor de duidelijkheid) werd verkocht voor commercials op TV aan ondermeer Nike en Volkswagen. De song werd in de film ‘Cruel Intentions’ gebruikt voor de lieve som van 1 miljoen dollar. Aan deze deals hield The Verve overigens wel een klein deel over, ze hadden echter niets te zeggen over de deals op zich.

De video die bij het lied hoort is overigens ook iconisch, zie hieronder.

In 2009 overleed Alleen Klein. In 2019 werd een overeenkomst bereikt waardoor The Verve de rechten terugkregen. Klein’s zoon had samen met de huidige manager van The Rolling Stones Joyce Smith besloten een eind te maken aan deze onwenselijke situatie. Tot vreugde van Richard Ashcroft, de songwriter van The Verve. De rechten zijn vanaf 2019 dus terug bij The Verve, zij krijgen niet het geld verdiend over de periode 1997 tot 2019.

Tot slot

De tekst van het nummer gaat over geld:
“Cause it's a bittersweet symphony this life
Trying to make ends meet, you're a slave to the money then you die.”

Je zal maar weinig geld hebben als artiest, zo’n ongelofelijke wereldhit componeren en daar bijna niets aan overhouden in eerste instantie. Voor tweeëntwintig jaar lang...

BitterSweet1

detail: beide afgebeelde plaatuitgaven zijn Nederlandse persingen


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2019 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS