A DEEPER SHADE OF SOUL

Cover én Origineel in één

UDSDeeper

Hoe een origineel zelf weer een stukje van een ander nummer bevat

Luister naar de compilatie, klik op deze zin

The Urban Dance Squad, één van Nederlands belangrijkste bands ooit, scoorde hun grootste hit met het nummer “A Deeper Shade Of Soul”.

Dit nummer was grotendeels afkomstig van een nummer met dezelfde titel, geschreven en uitgevoerd door Ray Barretto in 1968. Deels een cover dus, hetzelfde nummer met wel tekstmatige en zeker ook muzikale toevoegingen. Dat wist ik in 1990 niet, het jaar waarin zowel de plaat als de single van UDS uitkwam.

Grootste hit voor UDS

Het nummer werd de grootste hit van Urban Dance Squad. In Amerika werd het hun enige hit. Nummer 21 in de Billboard Hot 100 en in de hitparade door voor 18 weken! In de tijd dat je cd’s en platen moest verkopen om een hitparade te halen best bijzonder. 

UDSDemo

Origineel maar toch niet helemaal

Er zit nog een mooi verhaal aan vast. Ray Barretto gebruikte in 1968 namelijk een stukje uit het intro van Eddy Floyd's - “Knock On Wood” uit 1966.

Hieronder het deel gespeeld door Ray Barretto (video start op 1:27 minuut):

Hieronder het originele stukje van Eddy Floyd:

Nagespeeld maar wel aan te merken als een sample. Supergaaf om de ‘cover’ waarmee The Urban Dance Squad wereldwijd doorbrak en waarvan het origineel weer een stukje nagespeeld van een andere plaat inzit als laatste item te gebruiken bij het radioprogramma waar het allemaal begon: ‘Vraag Het De Bieb’.

Na 9 jaar stopt de show. Het was een plezier de items te maken.


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2020 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS