14 januari 2021

Booming Support – De Rode Schoentjes

Van sprookje naar hit

Update 23-11-2020

In 2016 werkte ik voor RTV Rijnmond’s radioprogramma ‘Vraag Het De Bieb’ en kreeg een vraag van een luisteraar over het liedje ‘De Rode Schoentjes’ van Ronald Molendijk en Bob Stoute. Mijn verslag was niet 100% correct. Ronald nam eind 2020 contact op en bood aan het verhaal te vertellen. Hieronder het bijgewerkte verhaal.

 

In de studio

Ronald Molendijk en Bob Stoute vormden de gelegenheidsact Booming Support. De heren kregen studiotijd aangeboden door muziekvrienden Renaat Vandepapeliere en Sabine Maes van het bekende platenlabel- en studio R&S in Gent, België.

Ronald had een Atari-computer met Cubase versie 1 en een Akai sampler sampler staan in zijn thuisstudio, de apparatuur waarmee hij gewend was te werken in het begin van zijn carriére. Molendijk legt uit: “In de studio van R&S stonden hele andere (veel betere) apparaten en daar snapten we maar weinig van… we vonden ook een Akai sampler in het rack en daar hebben we het nummer ‘De Rode Schoentjes’ voor 90% mee gemaakt”. We boksten in een verkeerde league, hadden geen idee dat de studio zo groot en professioneel was”. Hij vergeleek de studio met de Hilversumse Wisseloordstudio’s. Voor de mannen een openbaring.

Nieuw Rotterdams Theater, verschillende hoezen met 2 maal dezelfde plaat

Een poosje eerder hadden ze via DJ Paul Hazenberg een cassettebandje gekregen met daarop een gesproken versie van het sprookje ‘De Rode Schoentjes’. De versie is van Het Nieuw Rotterdams Toneel van een plaat die in 1969 uitgekomen is.

audio

Nieuw Rotterdams Theater / Booming Support

Ronald and Bob namen samples van die tape en gebruikten die voor een experiment. De muziek op hun track is een sample van F-16, een Italiaanse houseact met het gelijknamige nummer.

audio

Booming Support / F-16

Molendijk: “We sampleden van alles, veel Italiaanse Housemuziek. we componeerde de hele track in ongeveer één uur. Barney Bezemer – artiestennaam Barney Broomer- heeft de release gemixt en gemastered. Hij was in die jaren de ‘go-to man’ van de Rotterdamse Housescene, enorm goed in zijn werk”.

De hit

Molendijk was samen met Ron Hofland eigenaar van platenwinkel Basic Beat op de Nieuwe Binnenweg te Rotterdam. Molendijk: “De plaat was alleen bedoeld als grap en we brachten 50 exemplaren uit op ‘white label’, idee was om er het label Basic Beat recordings mee te lanceren…”

De heren brachten dus de track op een zogenoemd ‘white label’ maxisingle uit. Dat is een 12 inch maxi zonder informatie op het label, deze methode werd veel gebruikt bij promo’s en platen die getest werden op commerciële waarde.

De maxisingle kwam onder andere bij radiodiscjockey Jeroen van Inkel terecht. Hij werkte voor Radio Veronica, zeer populair in die jaren. Hij draaide het nummer herhaaldelijk. Molendijk verklaart: “Na het vele draaien van Jeroen en zijn collega’s ontplofte de fax en moesten we de plaat wel uitbrengen”. De populariteit van de track groeide en nadat de track ook op ‘cd-single’ uit, het toendertijd nieuwe en zeer hippe medium, waarna de track de Nederlandse hitparade bereikte. Het werd een hit.

Versies

Van ‘De Rode Schoentjes’ werden weer versies gemaakt zoals ‘Rubberen Kaplaarzen’ van parodie-artiest Dingetje. Op de cd staat de grappige tekst ‘Enige gelijkenis met andere geluidsdragers, in welke vorm dan ook, berust op louter toeval!’

Verder is er nog een liedje met gelijkenis: ‘De stukgedanste schoentjes’ van The Feetlickers. Deze is overigens gevormd naar het sprookje ‘De Stukgedanste Schoentjes’ van de gebroeders Grimm. Het sprookje is ouder, de muzikale versie zeker jonger dan ‘De Rode Schoentjes’.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *