10 juni 2021

Batmobile – She’s Dynamite

Dynamisch album

Nederlands Neo-Rockabilly legende Batmobile bedacht rond 1990 om een thema-album op te nemen. Eén van de covers die Batmobile op de plaat speelt is een nummer wat bekend is gemaakt door B.B. King maar is gemaakt en eerst uitgevoerd door een artiest genaamd Tampa Red. Ook bekend als Piano Red en ook wel als Dr. Feelgood.

Tampa Red

De song “She’s Dynamite” is geschreven en op single uitgebracht in 1951 door Tampa Red. Zijn platenlabel RCA deed weinig aan promotie voor het lied en het werd geen hit.

De Bihari broers, oprichters van ‘Modern Records met sublabels ‘RPM’ & ‘Meteor’, vroegen of Sam Phillips -van ‘Memphis Recording Company’ en ‘Sun Records’- interesse had het nummer op te nemen met B.B. King als uitvoerende. Dit plan werd gerealiseerd en B.B. King bracht het nummer ook nog in 1951 uit als b-kant van de single B.B. Blues.

Batmobile

Drummer Johnny Zuidhof legde uit hoe de plaat tot stand kwam: “We kwamen er door Mud’s “Dynamite” achter dat er heel veel nummers zijn die ‘Dynamite’ heten. Toen ontstond het idee om een album te maken met enkel ‘Dynamite’-covers er op. Dan kunnen we zelf gelijk ook een nummer met die titel maken”! Zodoende staat er één eigen nummer op dit album, getiteld… “Dynamite”.

Het album bevat de volgende explosieve coverversies: “Dynamite” van Mud, “Dynamite” van Brenda Lee, “Dynamite” van Cliff Richard & The Shadows, “Dynamite” van The Scorpions (ingezongen door vaste geluidsman Eddie Alderden), “Rollin’ Dynamite” van Scotty McKay en het eerder genoemde “She’s Dynamite” van B.B. King. Het enige nummer wat op dit album niet het woord dynamiet bevat heet “TNT” en is van Rikki and the Rikkatones.

audio

luister naar de Spotifylijst met alle originele versies, klik hier of op onderstaande afbeelding.

De karakteristiek geïllustreerde Batmobilehoes is uiteraard van Pieter M. Dorrenboom.

Dit artikel was geschreven voor Radio Rijnmonds’ live radioshow ‘Vraag Het De Bieb’. Ik koos het lied van Tampa Red uit om op de radio te laten horen samen met de Batmobile versie.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *