COLUMN POPUNIE 8 - NOORDERSLAG EUROSONIC AIR

ESN: het verschil tussen muzikant en publiek voor even wegnemen

De 2e week van januari 2017 barstte het in Groningen weer los, het Eurosonic Noorderslag festival in Groningen.

Meerdere dagen superveel optredens. Europese acts op Eurosonic en Nederlandse bands op Noorderslag.
Vanaf 2010 mocht ik vijf jaar lang muziek in de 3FM / Kleine Zaal (capaciteit 750 personen). draaien van de Oosterpoort. Met steeds minder en uiteindelijk geen plek meer vanwege een toenemende hoeveelheid camera’s voor televisieverslag.

2011 kwam er een podium op de Grote Markt voor EuroSonic Air. Met plaats voor 10.000 mensen. Daar draaide ik sindsdien op donderdag- en vrijdagavond en zaterdagmiddag mijn platen met veel plezier.  Mijn richtlijn: Europese muziek draaien op Eurosonic en Nederlands materiaal op Noorderslag.

Hoewel het soms wel erg koud kan zijn op een open podium midden in de winter. 2012 was een jaar dat het werkelijk -8 graden celsius werd naarmate de avond vorderde. De acts worden live weergegeven op grote schermen op zo’n groot festival, dan kunnen de mensen achterin ook zien wat er op het podium gebeurt. In de overgang van de ene naar de andere band filmen ze de dj. Mijn draaitijd is telkens 50 minuten tussen de bands in. Dat werd lastig omdat ik een loopneus kreeg. Probeer dan maar eens onzichtbaar de rug van je hand langs je neus te halen of een zakdoek te gebruiken om je neus te snuiten. Een voorbeeld van 'ongewenst in beeld zijn'.

Voorafgaand aan het optreden van Kraak & Smaak draaide ik 'Funk It Up' van de Houseband (een bekende Nederlandse band met allstar line up uit de 70's). De percussionist, de keyboardspeler en de drummer speelden het nummer deels mee als alternatieve soundcheck. Onvergetelijk. Mijn dj-set voorafgaand aan het optreden van De Jeugd Van Tegenwoordig was ook bijzonder omdat 15 minuten van tevoren duidelijk werd dat muzikant/ dj Bas Bron - de Neger Des Heils- mijn 2e CDJ2000 speler nodig had. Ook mijn dj booth was nodig zodat ik op dat moment verderging met een kleine Flightcase op wieltjes met een CDJ2000 speler en een mixer, vastgeplakt met gaffertape omdat het helemaal niet paste. Door snel te handelen lukt het me om ongemerkt door te werken.

In 2016 kwam er een andere opzet met een grote tent op het plein waar 2.500 man in passen. De uitsmijter op donderdag was Typhoon en daar kwamen zoveel mensen op af dat de tent linksvoor ging verzakken. Zware cementen Stelconplaten die het gewicht bijna niet hielden, best heftig.
Het optreden werd door de autoriteiten 40 minuten lang uitgesteld totdat er een oplossing voorhanden was. Mij werd gevraagd door te draaien om de zaak gaande te houden. Wat ik met plezier deed. Vooral ‘Feesttent’ van Groninger Kraantje Pappie - en dan de dj Paul Elstak remix -  klapte er op.

Dit jaar draai ik de zaterdagmiddag op de Grote Markt en neemt vers bloed de usb-stick over op donderdag- en vrijdagavond.
Een goede zet van programmeur Joey Ruchtie, niet altijd dezelfde koppies op dezelfde plekken zetten.

Sinds 2016 kent Noorderslag ook een artiesten-diner. Alle artiesten die op Noorderslag spelen krijgen een maaltijd aangeboden op de zaterdagavond voordat het spektakel losbarst. Van Waylon tot DeLikt, iedereen zit naast elkaar te kanen. Ik mag daar dj-en.

Onvergetelijk moment dat jaar was dat ik Ice T - ‘Original Gangster’ opzette en rapper Sticks een deel van de plaat voor mijn booth ging meerappen. 'Die heb ik lang niet gehoord!' zei hij voordat hij losging. Dezelfde woorden die Sebas van Olst, de bassist van Typhoon, de avond ervoor uitsprak toen ik Kubus en Rico's - ‘De Freak De Flow’ draaide vlak voordat het optreden eindelijk kon aanvangen.

Voldoening voor mij als dj op dit soort evenementen is publiek en muzikanten vermaken.
Zo kan je dus het verschil tussen band en publiek voor even wegnemen.


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2018 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS