COLUMN 15 LESGEVEN VOOR DUMMIES

Lesgeven en tegelijkertijd leren lesgeven - Lesgeven voor dummies

Mijn reguliere DJ Workshops starten weer

Zodra de zomer-schoolvakantie voorbij is ga ik weer aan de slag met het bijbrengen van DJ-vaardigheden bij mensen die interesse hebben in Dj-en. Omdat het hier lessen betreffen waarvoorje jezelf aanmeld zijn de deelnemers meestal supergemotiveerd om zoveel mogelijk uit debeschikbare tijd en lesstof te halen. De groepen bestaan uit vier deelnemers per groep.Ik geef ook korte workshops voor organisaties en bedrijven maar ik heb het dit keer over mijn reguliereworkshops in Vlaardingen, Rotterdam en Dordrecht.

Hoe is het begonnen?

In 2011 vroeg Renske van Beek, de directeur van de Kroepoekfabriek in Vlaardingen, mij of ik het leuk zou vinden een Masterclass DJ te geven in hun muziektempel. Dat had ik zeker. Delen vankennis van muziek en DJ apparatuur, geweldig. Mijn dochter vat het anders samen: “Je praat graag pap”. Dat klopt, wel meegenomen dat mijn enthousiasme voor muziek onbegrensd is en dat ik van daaruit werk.

Afijn, ik ging de eerste les in met een idee over hoe ik het allemaal zou aanpakken enmijn kennis zou overbrengen. Uiteraard kwam ik er onderweg achter dat veel zaken anders werkendan van tevoren bedacht. Zonder pedagogisch plan of op die wijze onderbouwde aanpak rest de praktijk.

Ik kan een boek schrijven over mijn schooltijd en jeugd. Het komt er in het kort op neer dat ik de 2eklas middelbare school niet heb afgemaakt omdat ik het concept van school niet begreep. In computertermen: niet compatibel. Mijn omgeving (uit die periode) had -evenals ikzelf- niet kunnenbedenken dat ik ooit les zou gaan geven.

Terug naar de workshops

Deelnemers zijn van alle leeftijden. De serie van 7 lessen inclusief eenpresentatie zijn voor een uiteenlopende groep DJ’s geschikt. Dat is bewezen. De jongste deelnemers zijn rond de 12 jaar, de leeftijd dat je ouders/ verzorgers ontdekken dat de aspirant veel met muziek bezig is en er meer mee wil. De groep 14-18 is het grootst. Zeker nu sommige jonge Nederlandse DJ’s/ producers (wereld)beroemdheden zijn geworden.

Dan een groep van 20-35. Deze groep wil vaak samen met vrienden/vriendinnen aan de slag, lol maken.

De groep die volgt is vanaf 35. Daar zou ik zelf in vallen. Een groep mensen die vaak nog gedraaid heeft met platenspelers en de hobby weer wil oppakken nu de kinderen groter geworden zijn en er meer vrije tijd beschikbaar komt. Elke groep is met een plan te bedienen. Op zijn of haar niveau ingedeeld is het belangrijkste, meer dan leeftijd.

Voordeel bij workshops is dat deelnemers elkaar inspireren. Bij de kennismakingsronde komt een deelnemer er achter dat er zoveel motieven zijn om te DJ-en. Dat een groep meestal binnen twee lessen ook echt als groep gaat handelen is bijzonder om mee te maken.

Bij de presentatiekomen de groepen bijeen en volgt een voorstelling voor famile, relaties en vrienden. Dan staan de DJ’s niet meer in een leslokaal onder tl-licht te draaien op laag geluidsniveau maar ineens in eendonkere zaal, met licht, rook en een geluidstechnicus die een aardig volume de zaal instuurt. Plus publiek.

Het echte werk.


Laatste nieuws
Draaiend in heel Nederland. Wekelijks actief.

© 2018 - DISCLAIMER  /  CONTACT  /  PARTNERS  /  LINKS / WEBSITE: FUZZ DOGS